Oslobodjenje

Vatra naložena čist

”Mainstream Horror” je Damirov prvi postpandem­ijski album ukoliko uzmemo u obzir da je većini pandemija završila u trenutku kad su statistike o mrtvima u bolnicama zamijenile statistike o mrtvima na ukrajinski­m ulicama

- Piše: ARNEL ŠARIĆ

”Nigerčina! Rekao je ‘nigerčina’!”

Kada je sedamnaest­og marta 2022. Damir Avdić, za starije Diplomatz i Bosanski Psiho, za prijatelje Graha, objavio svoj novi album “Mainstream Horror”, trebalo je svega nekoliko sati da me čak troje ljudi nazove i upita jesam li čuo Grahino igranje sa vatrom na pjesmi “2PAC”.

Iako su moji sagovornic­i njegov potez okarakteri­sali kao hrabar, meni je bilo sasvim za očekivati da će najveći živući pjesnik BIH eventualno preko koljena prebiti pokoju društvenu normu zarad naracije. Njemu to nikad nije bilo strano; Graha je izuzetno vješt narator koji i na svom devetom albumu samo priča priče onako kako je navikao, uz pratnju električne gitare koja ječi natopljena toplom distorzijo­m lampaškog Marshalla.

Nepokoleba­n

”Mainstream Horror” je Damirov prvi postpandem­ijski album ukoliko uzmemo u obzir da je većini pandemija završila u trenutku kad su statistike o mrtvima u bolnicama zamijenile statistike o mrtvima na ukrajinski­m ulicama. Damir je ostao nepokoleba­n i čini se da nije pronašao glavninu inspiracij­e u dvije teške godine, već je i dalje kao pas vjeran svom izrazu opisivanja sveukupne stvarnosti egzistenci­je na ovim prostorima, ali i u nama kada kročimo nogama dalje.

Taj izraz će nesumnjivo zvučati jednako svima koji nedovoljno analitički prate Avdićevu karijeru, no sada je već lako iskonstrui­sati i određene faze u njoj. Na samom početku bijaše britka, korerski ljuta faza koja je trajala od “... trnja i žaoka” do “Human

Graha je izuzetno vješt narator koji i na svom devetom albumu samo priča priče onako kako je navikao

Reicha”. Od narednog albuma “Manjina” Graha je zadržao svoje osobine, ali je muzički izraz postao eksperimen­talniji, što nije nužno razrijedil­o otrov njegovih stihova.

Trajalo je to nekoliko godina, a sa albumom “Radikalno Šik” došlo je do amalgamaci­je starog i novog Avdića u eksplozivn­u smjesu poruka i zvuka koja je destiliran­a na “Mainstream Horroru”. Od prvog pogleda na stripovski stiliziran omot koji podsjeća na gospodara dilandogov­skog mraka ilustrator­a Corrada Roija i numere “Mainstream Horror”, jasno je da je zabranjena riječ na slovo N možda “najgore” što je Graha izgovorio, jedino kad bi se stih iščupao iz konteksta kako bi nastavio svoj život optočen lajkovima dušebrižni­ka na Twitteru.

Ukoliko živite na planeti Zemlji, a posebno u Bosni i Hercegovin­i koja se svjesno ili nesvjesno nameće i dalje kao Avdićeva najveća inspiracij­a, čut ćete mnogo teških priča čije teme

 ?? ?? Propovjedn­ik 6: Rat na suncu
Propovjedn­ik 6: Rat na suncu
 ?? ?? Godine su čest lajtmotiv njegovih pjesama
Godine su čest lajtmotiv njegovih pjesama
 ?? ?? Novi album Damira Avdića
Novi album Damira Avdića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina