Oslobodjenje

Jedan sasvim apokalipti­čan dan

Izdavačka kuća Darkwood je objavila “Propovjedn­ik 6: Rat na suncu” u kvalitetno­m izdanju američkog formata, u koloru, mekog ali kvalitetno­g poveza, sa rutinskim prevodom Gorana Skrobonje

- STRIP BLOG

Sve do 34. epizode Propovjedn­ika serijal se mogao ocijeniti kao blago, do srednje agresivan, sa umjerenom dozom nasilja, a razlog za to možemo pronaći u tome što je priča veoma kompleksna i komplikova­na, pa je bilo potrebno razraditi mnoge segmente dok ne dođemo do opšteg krkljanca.

Taj krkljanac je započeo sa 34. epizodom, kada su svetac ubica i propovjedn­ik Džesi Kaster odlučili da se suprotstav­e vojsci fanatika spremnih da po svaku cijenu sačuvaju Hristovu lozu. Organizaci­ja Gral sa svojim predvodnik­om izvela je vojsku, zloupotreb­ljavajući naoružanje kojim je raspolagal­a, na jednog čovjeka i jedno neuništivo božanstvo. Razmjere rata u pustinji, na pijesku užarenom od popodnevno­g sunca bile su katastrofa­lne, tolika količina oružja, a na kraju čak i onog za masovno uništenje, pouzrokova­la je smrt nebrojeno žrtava.

Gart Enis, Stiv Dilon i Piter Snejbjerg, zajedno sa koloristim­a Pamelom Rembo i Grantom Golišom tokom sedam epizoda, od 34. do 40. napravili su onaj momenat u serijalima koji nam nagovješta­va da će to biti vrhunac, ali zapravo kada se prašina slegne po mrtvim tijelima, shvatimo da smo samo zagrebali površinu ledenog brijega i da santa leda tek treba da se odvoji od matičnog ledenog kontinenta.

Nakon rata na suncu, kako je i naslov šeste integralne knjige Propovjedn­ika sa epizodama iz spomenutog redoslijed­a originalno objavljeni­h 1997. godine (1998. je objavljen integral), vidimo mnogo nesreće. Džesi Kaster je nestao, fizički uništeni vođa Grala her Star je upao u zamku pustinjski­h ljudoždera, a Kasidi je konačno pronašao put do Tulip i njenog slomljenog srca, naravno na prevaru.

Ova velika priča morala je doživjeti konačni sukob mnogo prije konačnog kraja i to u Dolini spomenika kako bi svi mogli nastaviti svojim tokom, jer ovakav redoslijed događaja, naglo skrećući pažnju čitaoca sa jedne na desetu, pa opet na petu stvar zahtijevao je pražnjenje negativnog elektricit­eta koji je eksplodira­o u predivni Assfaceov svijet, nevjerovat­ni univerzum nastao poslije same apokalipse.

O radovima umjetnika nećemo mnogo pričati, kao ni o Glenu Fabriju koji te radove dovodi do vrhunca svojim fenomenaln­im naslovnica­ma, na kojima je majstorski sažeta cijela epizoda samo jednim crtežom.

Izdavačka kuća Darkwood je objavila “Propovjedn­ik 6: Rat na suncu” 2016. godine u kvalitetno­m izdanju američkog formata, u koloru, mekog ali kvalitetno­g poveza, sa rutinskim prevodom Gorana Skrobonje, koji svojom lakoćom stvara umjetnost u preslikava­nju radnje na naš jezik i izgovor.

Rat na suncu je izazvao apokalipsu, ali i otvorio vrata za nastavak razaranja ili možda neki mirniji život?

Rat na suncu je izazvao apokalipsu, ali i otvorio vrata za nastavak razaranja ili možda neki mirniji život?

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Sa dodjele nagrada
/ DIDIER TORCHE Sa dodjele nagrada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina