Oslobodjenje

Om emocijom

-

nekad i ne doplutaju kanalizaci­jom života do glavnog toka.

Na “Djetetu” Avdić tu i tamo injektira prijeko potrebni optimizam u tamu našeg postojanja, ali ne daje finalni zaključak. Već spomenuta kontroverz­na “2PAC” je dokaz briljantno­sti Avdićevog pripovijed­anja i jasan dokaz da i dalje pripada subkulturi iako odavno egzistira na površini. Osma pjesma “Gang’n’hasan” je još jedna od onih pjesama u kojima Avdić briljantno hekla atmosferu uličnim rječnikom, ostavljaju­ći slušateljs­tvo u stanju manične potrebe da sazna da li je priča istinita ili plod Grahine izvanredne mašte.

”Intelektua­lci danas mnogo hvale džigeru/sociološki gledaju/ Al’ ko je gled’o Hasana i gospodina Sakića/zna da je džigera metak dva do rovova” je ubojito finale “Gang’n’hasana”. Ono služi kao krunski dokaz da Damir ima nevjerovat­no umijeće da zareže hirurški i odstrani eventualni tumor uma, odbijajući da stane na stranu kulturnjak­a koji prečesto razočaraju zdrav razum.

Igranje sa vremenom

Pjesma “19” je još jedno Damirovo igranje sa vremenom. Godine su čest lajtmotiv njegovih pjesama; označavaju prošlost i sadašnjost ili sadašnjost i budućnost, poput klasika “Imam dvadeset i dvije”. U “19” susrećemo se sa Damirom danas, pjesnikom koji je, nažalost, živio ono što danas pjeva. Damir upozorava bez zlobe ili sjete, naslađivan­ja i očekivanja, da stižemo tamo gdje je on sad, gdje su mnogi bili prije njega. Bez farbanja, Damir jeste, što ga čini iznimno opasnim po bilo kakve konstrukte.

Baš kao i prvog dana, i dan-danas je iznimno težak položaj onoga ko piše o djelima Damira Avdića. Prirodu tog djela nikad nisu diktirala očekivanja publike, a kamoli trendovi. Damir je od onih ispred bine zahtijevao da slušaju i ne padaju ničice pred zlatnim teletom, pa makar ono bilo ćelavo, oznojenog čela i isplaženog jezika, sa Les Paulom u oznojenim šakama.

Zapravo je ta sloboda, vatra naložena čistom emocijom, zastrašuju­ća u Damirovoj višedeceni­jskoj misiji pričanja priča. Narator će uvijek pričati, ma koliko ljudi ga slušalo. Strava je u tome što će tek rijetki, nebitni u kozmičkom poretku stvari, uistinu shvatiti.

”Intelektua­lci danas mnogo hvale džigeru/ Sociološki gledaju/al’ ko je gled’o Hasana i gospodina Sakića/zna da je džigera metak dva do rovova”

 ?? / ROBERT LES ?? Damir i horor postojanja
/ ROBERT LES Damir i horor postojanja
 ?? / FENA ?? Sa konferenci­je za medije
/ FENA Sa konferenci­je za medije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina