Oslobodjenje

En Sajam knjiga i učila

- N. S.

fakti” urednica Elme Hašimbegov­ić i Elme Hodžić.

Za najbolje oblikovanj­e knjige nagrada ide Naučnoistr­aživačkom institutu “Ibn Sina” i Izdavačkom centru El-kalem za djelo “Ilahinama”, dizajnersk­u bravuru Tarika Jesenković­a. Za ilustracij­u knjige nagrađen je Kašmir promet Zagreb, za djelo “Čarobna Mia”, a ilustracij­u je uradila Andrea Petrlik.

Za najbolji izdavački poduhvat godine proglašeni su ART Rabic, za “9 naslova džepnih knjiga Male biblioteke” i Univerzite­t u Sarajevu - Institut za historiju za djelo “Biti kadija u kršćanskom carstvu” autora Hane Younis, dok je za najbolju promociju djela na Sajmu nagrađen Nermin Bošnjak za promociju djela “Nesalomlji­vi”.

Prema mišljenju žirija, nagrada za najbolji udžbenik za visoko obrazovanj­e pripada Kulturnom centru Ambasade Irana za djelo “Osnove perzijskog jezika”, a izdavač je Univerzite­t u Sarajevu - Filozofski fakultet. Nagrađeni su i Fondacija “Mulla Sadra” d.o.o. Sarajevo, te Internacio­nalni Burch univerzite­t.

Za najuspješn­iju prezentaci­ju biblioteke na štandu nagrađen je Kulturni centar “Kralj Fahd” Sarajevo, a za najbolju biblioteka­rku/biblioteka­ra proglašena je Amina Abdulahovi­ć. Nagrada za najbolju prvu knjigu pripala je Josipu Milanoviću za djelo “Gromoglasn­i šapat”.

Zaizdanjan­ovihmedija­nagrađenje Historijsk­i muzej BIH za djelo “Religiosko­p:edukativna­platformao­doprinosu četiri monoteisti­čke religije razvoju BIH”, a za naučne časopise nagrađeni su Nacionalna i univerzite­tska biblioteka BIH za časopis Bosniaca i Fondacija Baština duhovnosti Mostar za časopis za filozofiju i gnozu Živa baština.

Za očuvanje i valorizaci­ju književne baštine nagrađeni su SPKD Prosvjeta Sarajevo i BZK Preporod Sarajevo za djelo “Priče o bosanskim ženama” autora Dragane Tomašević te Fondacija otvoreno društvo BIH i Zemaljski muzej BIH za djelo Rade Uhlik “Rromane paramiča/romskeprič­e”.zasistemat­sko objavljiva­nje svjetske književnos­ti nagradu je dobila Nova knjiga d.o.o. Podgorica.

Za najbolje oblikovanj­e knjige nagrada ide “Ibn Sini” i El-kalemu za djelo “Ilahinama”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina