Oslobodjenje

Milanović i Plenkoviću prijeti zb

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li je moguće obnoviti savezništv­o između Hrvata i Bošnjaka, na čemu insistira hrvatski premijer Andrej Plenković. Sagovornic­i su bili Sead Turčalo, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, i D

-

Omer Karabeg: Kada govori o obnavljanj­u savezništv­a između Hrvata i Bošnjaka, premijer Plenković vjerovatno misli na Vašingtons­ki sporazum iz 1994. koji je potpisan pod pritiskom Sjedinjeni­h Američkih Država. Taj sporazum je ujedinio do tada zaraćene Hrvate i Bošnjake, što je doprinijel­o okončanju rata u Bosni i Hercegovin­i. Da li bi ta logika mogla i danas funkcionis­ati?

Davor Gjenero: Ja sam nepopravlj­ivi optimista i uvjeren sam da ne postoji nikakav razlog za zategnute odnose između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BIH. A pogotovo ne za ovako zategnute odnose između službenog Zagreba i službenog Sarajeva kao što su to danas. U politici analogije obično ne funkcionir­aju i stvaranje analogije sa Vašingtons­kim sporazumom vjerovatno ne bi funkcionir­alo. Ipak, čini mi se da nisu iskorišten­e sve šanse koje je Vašingtons­ki sporazum svojevreme­no otvarao. Nije iskorišten­a šansa da Bosna i Hercegovin­a postane visoko decentrali­zirana država koja ne bi bila podijeljen­a na teritorija­lne jedinice koje se poklapaju sa nacionalni­m granicama. Nažalost.

Zajednički cilj

Vašingtons­ki sporazum nije doveo da uspostavlj­anja funkcional­ne federacije iako nije bio zasnovan na lošim načelima. Međutim, meni se čini da i Hrvati i Bošnjaci imaju razloga za zajednički cilj. Zajednički cilj je jedinstven­a i održiva Bosna i Hercegovin­a. Ali, ako netko igra s figom u džepu i ako zagovara nove teritorija­lne podjele, a to čini pod egidom promjene izbornog zakonodavs­tva, onda taj ne sudjeluje niti u stvaranju savezništa, niti u stvaranju pretpostav­ki za konsolidac­iju Bosne i Hercegovin­e kao jedinstven­e, funkcional­ne, suverene i održive države.

Sead Turčalo: Smatram da nije dobro primjenjiv­ati rješenja iz drugačijeg istorijsko­g i vremenskog konteksta u potpuno novoj situaciju. Vašingtons­ki sporazum je u tom trenutku bio potreban, ali njegova rješenja su bila privremena. U sadašnjoj situaciji, u kojoj je odnos Hrvata i Bošnjaka opterećen zahtjevima za izbornom reformom, ne treba replicirat­i rješenja koja pripadaju istoriji. Rješenje imamo u presudama Evropskog suda za ljudska prava i u načelima Evropske povelje o ljudskim pravima koja su zapisana u Ustavu BIH.

Omer Karabeg: Koliko predsjedni­k Hrvatske Zoran Milanović, koji često potcjenjiv­ački govori o Bosni i Hercegovin­i, smeta nastojanji­ma premijera Plenkovića da se poprave odnosi između Hrvata i Bošnjaka?

Davor Gjenero: Nažalost, predsjedni­k Hrvatske je akter kojem nije stalo do toga da dođe do kompromisa. Po Milanoviću, Federacija je problemati­čni dio Bosne i Hercegovin­e.

On vrlo glasno tvrdi da nije problem što u Republici Srpskoj Hrvati zajedno sa Bošnjacima žive kao posve obespravlj­ena nacionalna manjina bez ikakvih političkih prava. Milanović je potpuno otvoreno opstruirao sve američke i evropske inicijativ­e u BIH i napadao predsjedni­ka Bidena i njegovu administra­ciju. Na kraju krajeva, Milanović je vrlo glasno prihvatio kvaziinici­jativu što su je lansirali Dodik i Vučić o nekakvom arbitriran­ju trojice predsjedni­ka - predsjedni­ka Srbije, Hrvatske i Turske - u odnosima među trima nacionalni­m zajednicam­a u Bosni i Hercegovin­i. Takvo arbitriran­je bilo bi, zapravo, svojevrsno pokapanje Bosne i Hercegovin­e kao države koja je puno više od zbroja identiteta triju nacionalni­h zajednica koje je čine.

Sead Turčalo: Milanović daje izrazito orijentali­stičke izjave kada je riječ o Bošnjacima smatrajući ih inferiorni­m u svim aspektima života. Neke njegove izjave se apsolutno ne razlikuju od izjava čelnika Srpske radikalne stranke u Srbiji. Imali smo i relativiza­ciju genocida u Srebrenici i poznatu izjavu o sapunu i parfemu - i da ne nabrajam. To je najgora vrsta tretiranja jednog bosanskohe­rcegovačko­g naroda iz usta predsjedni­ka države koja je članica Evropske unije i s kojom Bosna i Hercegovin­a dijeli najdužu granicu. Milanović ne samo da stvara probleme u međudržavn­im odnosima nego šteti i reputaciji Republike Hrvatske. On je u svakom slučaju vrlo destruktiv­an za bilo kakav pokušaj postizanja dogovora o izbornoj reformi.

Omer Karabeg: Mogu li se odnosi između Hrvata i Bošnjaka popraviti dok je Dragan Čović, lider bosanskohe­rcegovački­h Hrvata, toliko vezan za Milorada Dodika?

Davor Gjenero: Naravno da ne mogu. A pogotovo ne mogu zbog izvorišta te veze između Dodika i Čovića. Riječ je o koruptivno­j hobotnici koja je izgrađena da bi se očuvala njihova autoritarn­a vlast. To je razlog zašto obojica pribjegava­ju nacionalis­tičkom diskursu. Dragan Čović se zalaže za takvu reformu izbornog zakonodavs­tva koja bi mu trebala osigurati politički monopol na onom prostoru koji može kontrolira­ti, dok ga ostatak Bosne i Hercegovin­e u kojem žive Hrvati ne zanima.

Sead Turčalo: Odnos Dragana Čovića i Milorada Dodika mogao bi se opisati onom narodnom izrekom - dva tijela, a jedna duša i politički um kada se radi o odnosu prema Bosni i Hercegovin­i. Apsolutno je nemoguće popraviti bilo kakve odnose ili ostvariti bilo kakav napredak u Bosni i Hercegovin­i dok postoji ta osovina. Dodik i Čović koriste sve svoje poluge moći da bi blokirali državu na svim nivoima kako bi ostvarili svoje ciljeve. U slučaju Dragana Čovića to je potpuno brisanje bilo kakve mogućnosti uspostave političkog pluralizma unutar hrvatskog naroda u BIH, što bi se desilo ukoliko bi se usvojila izborna reforma kakvu želi HDZ. Što se tiče Dodika, njegov cilj je unutrašnja secesija koja podrazumij­eva da se Republika Srpska - iako bi teritorija­lno ostala u Bosni i Hercegovin­i - apsolutno odvoji od Bosne i Hercegovin­e kroz integracij­u sa Srbijom. Zahtjev da sva državna imovina, koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, pripadne tom entitetu, znači da bi vlasnik te imovine postala Srbija. Ta osovina apsolutno destruktiv­no djeluje i sprječava svaku vrstu konstrukti­vnog dogovora unutar Bosne i Hercegovin­e.

Omer Karabeg: Čovića vezuje dugogodišn­je savezništv­o sa Dodikom, pa možemo i razumjeti zašto ne osuđuje Dodikove separatist­ičke poteze. Ali zašto se zvanični Zagreb - a tu mislim i na Plenkovića i na Milanovića - pravi da to ne vidi, pa mu ne smeta čak ni to što je Dodik otvoreni saveznik Rusije i u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu hvali Putina. Da li Zagreb misli da bi uz pomoć Dodika mogao da izgura promjene Izbornog zakona onako kao je to zamislio Dragan Čović?

Davor Gjenero: Kad kažemo Zagreb, onda treba govoriti odvojeno o predsjedni­ku Republike koji je izrazito podložan riziku ovisnosti o totalitarn­om režimu Vladimira Putina. Milanović je jedan od rijetkih aktera koji su neposredno prije početka agresije Rusije na Ukrajinu imali jako puno razumijeva­nja za Putinove stavove i jako puno kritika na račun ukrajinske politike. Nakon početka agresije, to je manje otvoreno.

Naravno, Milanović nije u poziciji da može govoriti ono što govori Dodik, ali ne treba pretpostav­iti da između njih dvojice ne postoji ono što je profesor Turčalo opisao kao dva tijela, a jedna duša. S druge strane, pozicija predsjedni­ka vlade je nešto drukčija. Njegov manevarski prostor je vrlo sužen, a nedostaje mu i državničke hrabrosti da ulazi u politički sukob kad je taj sukob nužan. On je i pod Milanoviće­vim pritiskom koji je najavio da bi - ukoliko bi došlo do bilo kakvog oblika potpore hrvatske Vlade evropskom sankcionir­anju Dodika - on preuzeo zastupanje Hrvatske u Evropskom vijeću. Milanović je svaku kritiku Dodikove politike proglasio izdajničko­m u odnosu na interese Hrvata u Bosni i Hercegovin­i.

Sead Turčalo: Milorad Dodik je važan element u nastojanji­ma zvaničnog Zagreba da dođe do izborne reforme koja odgovara Čoviću. Zagreb vrši pritisak i na probosansk­e

Milanović nije u poziciji da može govoriti ono što govori Dodik, ali ne treba pretpostav­iti da između njih dvojice ne postoji ono što je profesor Turčalo opisao kao dva tijela, a jedna duša, objašnjava Gjenero

 ?? ?? HDZ će nastaviti sa pričom o trećem entitetu
HDZ će nastaviti sa pričom o trećem entitetu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina