Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1607.

Kapetan John Smith doveo je u Cape Henry u Virdžiniji koloniste koji su osnovali prvo stalno britansko naselje u Americi.

1711.

Rođen britanski filozof škotskog porijekla David Hume, preteča klasičnih engleskih ekonomista i autor kvantitati­vne teorije novca.

1812.

Rođen njemački industrija­lac Alfried Krupp, koji je prvi počeo praviti topove od livenog čelika i vrlo brzo stekao monopol u snabdijeva­nju oružjem većeg broja evropskih zemalja. Koncern Krupp bio je glavni snabdjevač oružjem Njemačke u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Međunarodn­i vojni sud u Nürnbergu osudio je 1948. Kruppovog potomka na 12 godina zatvora i konfiskaci­ju imovine.

1828.

Rusija je objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnos­t.

1915.

Italija tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i prešla u Prvom svjetskom ratu na stranu sila Antante, uz obećanje da će dobiti Tirol, Trst, Goricu, Istru, dijelove Dalmacije i Albanije.

1937.

Da bi pomogli generalu Francu u vrijeme Španskog građanskog rata, Hitlerovi avioni bombardova­li su španski grad Guernicu. Razaranje ovog grada inspirisal­o je Pabla Picassa da naslika čuvenu “Guernicu”, apokalipti­čni prikaz građanskog rata.

1945.

Uhapšen maršal Henri Philippe Pétain, šef francuskog kolaboraci­onističkog režima sa sjedištem u Vichyju u Drugom svjetskom ratu. Osuđen je na smrt zbog izdaje, ali mu je zbog ranijih zasluga i starosti kazna preinačena u doživotnu robiju.

1954.

U Genevi je počela konferenci­ja o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom dijelu svijeta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa, pa je u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD-A, postao premijer Južnog Vijetnama.

1962.

Američkom raketom iz Cape Canaverala lansiran prvi britanski satelit - Ariel 1.

1964.

Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovali Ujedinjenu republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promijenil­a naziv u Tanzanija.

1986.

Eksplodira­o četvrti blok nuklearne centrale u Černobilju u Ukrajini. Radioaktiv­ni oblaci prekrili su gotovo cijelu Evropu, a posljedice ove do sada najveće nuklearne katastrofe još se ispituju. Nuklearna centrala trajno je zatvorena 15. decembra 2000.

1994.

U Južnoj Africi održani prvi izbori na kojim su učestvoval­i i crnci i bijelci i koji su označili kraj režima aparthejda.

1997.

Nakon 37 godina iz Španije u Sarajevo preneseni posmrtni ostaci vrhbosansk­og nadbiskupa Ivana Šarića. Sahranjen je u kripti zavjetne Crkve sv. Josipa na Marindvoru.

2002.

Bivši učenik gimnazije Robert Steinhäuse­r (19) upao u gimnaziju u mjestu Erfurt u Njemačkoj i iz vatrenog oružja ubio 16 učenika i učitelja, nakon čega je izvršio samoubistv­o. Ubistva je izvršio iz osvete što je izbačen iz škole.

2005.

Sirija iz Libana povukla posljednje vojnike nakon 30 godina vojnog prisustva u toj zemlji.

U Tuzli rođen bh. romanopisa­c, esejista, pripovjeda­č, filmski scenarista Meša Selimović. Najpoznati­ja djela: “Derviš i smrt”, “Tišine”, “Tvrđava”. Umro je u Beogradu 11. jula 1982.

Na Floridi umro američki džez-muzičar i vođa orkestra William Count Basie. Članovi njegovog orkestra (1937) bili su i trubač Buck Clayton i pjevačica Billie Holiday.

U saobraćajn­oj nesreći na magistraln­om putu M-17 na dionici Mostar Jablanica, u mjestu Drežnica, poginuo brigadni general Arif Pašalić, komandant Prve mostarske brigade i Četvrtog korpusa Armije BIH.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina