Oslobodjenje

Bereal privlači mlade

-

Francuska mreža Bereal privlači sve više studenata u SAD-U. Bereal je osmišljen kao platforma za iskrenost koja korisniku svaki dan pruža priliku za objavu koju može poslati prijatelji­ma, ali u roku od 120 sekundi, a objava se sastoji od dvije fotografij­e snimljene prednjim i stražnjim kamerama smartphone­a.

Bereal je za ovaj koncept dobio nekoliko miliona dolara od poznatih investitor­a poput Andreessen­a Horowitza, a poznatog igrača u Silicijsko­j dolini koji je u zadnjih nekoliko godina investirao u stvari poput Clubhousea, Opensea i Substacka.

Studentima se, piše Wired, Bereal najviše sviđa zbog manjka vremena za pronalažen­je savršene poze ili pozadine, što znači da je sadržaj šarmantno monoton i neobično autentičan i kreativan. Kompanija je na povećani interes reagovala pozivima na partije u kojima je ulaz besplatan svima koji aktivno koriste Bereal.

Drugi korisnici poput Julesa Kourelakos­a, studenta na univerzite­tu Duke, nalažudabe­realizgled­amanjeperf­ormativan nego druge društvene mreže, što studente ne sprečava da objave pomno planiranu objavu. Drugim riječima, premda potraga za autentično­šću na društvenim mrežama ne zvuči kao nešto što će uroditi plodom, aplikacija i dalje nalaže da to nastoji napraviti, što je zapravo njen glavni adut.

Bereal također nove korisnike potiče da odmah snime prvu fotografij­u. Vaše svakodnevn­e objave cijena su gledanja tuđih fotografij­a na feedu za otkrivanje (discovery).

Brzina Intelovih procesora

Intel planira da objavi novu generaciju desktop procesora - Raptor Lake, a biće to kompanijin­a

13. generacija procesora. Sa Alder Lake linijom, Intel je omogućio da Hybrid x86 Cpu-ovi budu dostupni široj grupi korisnika, dok će Raptor Lake dodati više E-jezgara na premijum proizvode.

Raptor Lake stiže sa do osam Pjezgara i 16 E-jezgara, a sve ovo bi trebalo da omogući povećanje performans­i i više brzine radnog takta. Intel bi trebalo da izvuče dodatnih 200-300 MHZ iz Raptor Lakea. Intel sa novim procesorom obećava i poboljšane mogućnosti overklokov­anja i povećanje performans­i.

Bez snimanja razgovora

Kompanija Google uvodi nova pravila kada je riječ o snimanju glasovnih poziva. Počevši od Androida 10, Google je uklonio mogućnost snimanja poziva, a od 11. maja će implementi­rati nova pravila online prodavnice aplikacija Google Play Store kojim će spriječiti aplikacije treće strane da koriste Accessibil­ity API za snimanje glasovnih poziva. Ove promjene predstavlj­aju korake prema većoj privatnost­i jer se zakoni o snimanju poziva razlikuju u svijetu. Sistemske i već fabrički instaliran­e aplikacije koje imaju dozvolu za snimanje razgovora neće biti pod uticajem ove promjene.

 ?? ?? Mogao bi biti iskorišten za pomoć u misijama potrage i spašavanja
Mogao bi biti iskorišten za pomoć u misijama potrage i spašavanja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina