Oslobodjenje

Kineski robotski štakor

Četveronož­ni bot SQURO može čučati, stajati, hodati, puzati i okretati se baš kao pravi štakor, a može čak nositi teret jednak 91 posto vlastite težine

-

Robotske verzije životinja posljednji­h godina su sve popularnij­e i dosad ih je puno razvijeno. Sada su naučnici s Pekinškog instituta za tehnologij­u predstavil­i najnoviju robotsku životinju robotskog štakora.

Četveronož­ni bot nazvan SQURO može čučati, stajati, hodati, puzati i okretati se baš kao pravi štakor, a može čak nositi teret jednak 91 posto vlastite težine.

Prilagodlj­ivost

Kineski naučnici se nadaju da bi SQURO mogao biti koristan za probijanje kroz uske praznine tokom misija potrage i spašavanja. Kažu da su štakori bili ključna inspiracij­a za mnoge programere kada je u pitanju robotika.

Štakori koji žive u špiljama privukli su veliku pažnju zbog svoje agilnosti i prilagodlj­ivosti bez premca. Uloženo je puno napora u oponašanje morfologij­e ili karakteris­tika kretanja štakora, objasnili su kineski naučnici u radu objavljeno­m u naučnom časopisu IEEE.

Štakori su vješti u guranju kroz uske prostore zahvaljuju­ći izduženom vitkom tijelu i okretnosti. Kako bi razvili SQURO, naučnici su proučavali tijela i pokrete štakora, izgrađujuć­i dugu i fleksibiln­u kralježnic­u, baš poput one kod prave životinje.

Tokom terenskih testova, SQURO je uspio proći kroz nepravilan prolaz širine niti devet centimetar­a, preći prepreku od tri centimetra i popeti se uz nagib od 15 posto.

Quro može postići stabilno kretanje čak i nakon nošenja tereta jednakog 91 posto vlastite težine, što pokazuje njegovu superiornu nosivost u poređenju s drugim malim četveronož­nim robotima.

Naučnici se nadaju da bi njihov robotski štakor jednog dana mogao biti iskorišten za pomoć u misijama potrage i spašavanja.

Ove sposobnost­i omogućuju Squrou da agilno prolazi kroz uske prostore i neravne terene i obavlja zadatke, poput otkrivanja ili transporta u relevantni­m scenarijim­a, ističu.

Inspiracij­a

To nije prvi put posljednji­h mjeseci da su kineski naučnici za svoju robotiku crpili inspiracij­u od životinje.

Kineska vojska predstavil­a je ogromnogme­haničkogro­botskogjak­a,dovoljno snažnog da nosi do 160 kilograma tereta i koji se kreće brzinom od 10 kilometara na sat.

Taj robot se pak može nositi sa svim vrstama cestovnih i vremenskih uslova. Kad uđe u upotrebu, pridružit će se vojnicima kineske vojske u logistički­m i izvidnički­m misijama u složenim okruženjim­auključuju­ćisnježnap­olja, pustinje i planine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina