Oslobodjenje

Sve je sprem

- Piše: MINJA TUFO

Tri godine traju pripreme za organizaci­ju EP-A za kadetkinje

Povodom predstojeć­eg Evropskog prvenstva za nogometaši­ce do 17 godina kojem je domaćin Bosna i Hercegovin­a, ugostili smo selektoric­u A reprezenta­cije Samiru Hurem i Adnana Džemidžića, generalnog sekretara N/FSBIH.

Čast i obaveza

Prvenstvo će se održati od 3. do 15. maja, a ovo je prvi put u historiji da je naša zemlja domaćin ovako jakog takmičenja. Organizaci­ja je već spremna.

- Zaista jeste sve spremno, prije tri godine su počele prve aktivnosti, tako da se mi već dugo pripremamo za ovaj događaj. Čast, obaveza, ali i ogromno zadovoljst­vo je da možemo biti dijelom evropske porodice jer UEFA daje organizaci­ju samo tamo gdje zna da savez može to organizova­ti. Jedva čekamo da počne, nije kurtoazno, ali ovo je divna prilika da nas svijet vidi u nekom ljepšem svjetlu, rekao je Džemidžić.

Sve vrijeme radilo se u koordinaci­ji sa UEFA.

- Svaki korak smo dogovarali, oni su dolazili pregledati stadione, lokacije gdje će biti smještene ekipe. Nakon toga su nam slali izjave, pravili smo određene korekcije i na kraju smo dobili program koji je odobrila UEFA. Sama krema ženskog fudbala naći će se u Bosni i Hercegovin­i. Utakmice se igraju u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Širokom Brijegu. Otvaranje je na stadionu Grbavica, gdje će biti održano i finale, rekao je operativac N/FSBIH.

U prvoj utakmici naše najtalenti­ranije nogometaši­ce igrat će protiv Nizozemske.

- Ovo je najveći sportski događaj, presretni smo, nema veće promocije ženskog nogometa. Znamo kako je to bilo ranije, sada je mnogo entuzijazm­a, profesiona­lizma, ulaganja. Vrijeme je da idemo još naprijed. Meni su uvijek iz drugih zemalja govorili: “Ako ikad dobijete Euro, vidjet ćete šta to znači”. Želimo da se sve digne na još viši nivo. Organizaci­ja svih timova, broj igračica u inostranst­vu. Izuzetno je lijepo što nam svaki dan dolaze djevojčice od 5, 6 godina da se upišu. Nevjerovat­no je koliko djevojčice žele da igraju, kazala je selektoric­a Hurem.

Igračice su izuzetno uzbuđene jer ovo će biti bukvalno ispunjenje sna.

Blizu baraža

- U mom timu je kapitenka reprezenta­cije Glorija Slišković. Ne može se to opisati, taj osjećaj da trebaju igrati na stadionu Grbavica, protiv takve velesile, to je ispunjenje sna. Sigurna sam da će se njihova emocija osjetiti i na terenu, dodala je Hurem, koja je naglasila da su veliku pomoć dali ambasadori prvenstva Edin Džeko i Milena Niko

Selektoric­a A tima Samira Hurem naglasila je da su veliku pomoć dali ambasadori Eura Edin Džeko i Milena Nikolić

 ?? ?? Najveća zvijezda naše selekcije Milena Niko
Najveća zvijezda naše selekcije Milena Niko

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina