Oslobodjenje

Dodijeljen­i sportski Oscari

Najbolji pojedinci su šampion Formule 1 za sezonu 2021, Nizozemac Max Verstappen, te atletičark­a Elaine Thompson-herah sa Jamajke

- J. T.

Svjetski prvak u Formuli 1, Nizozemac Maxverstap­penijamajč­anskasprin­terica Elaine Thompson-herah dobitnici su godišnje sportske nagrade Laureus za najbolje sportiste u 2021. godini. Vozač Red Bulla, koji je prošle godine prvi put osvojio naslov prvaka Formule 1, i olimpijska prvakinja na 100, 200 i 4x100 metara nagrađeni su na virtualnoj svečanosti u Sevilli.

Nagrada za najbolju reprezenta­ciju pripala je italijansk­im fudbalerim­a, pobjednici­ma Evropskog prvenstva. Podsjećamo, Italija je u finalu odigranom na kultnom Wembleyju pobijedila Englesku sa 4:3 nakon izvođenja penala. Najveći iskorak godine bio je uspjeh britanske teniserke Emme Raducanu na US Openu.

Nagradu za povratak godine dobila je skejterica Sky Brown, koja je nakon loma lobanje osvojila bronzu na Olimpijski­m igrama u Tokiju. Sportska ikona godine je penzionisa­ni vozač Moto GP prvenstva, legendarni

Italijan Valentino Rossi, dok je nagradu za poseban uspjeh na terenu dobio fudbaler Bayerna, Poljak Robert Lewandowsk­i.

Nagrada za životno djelo pripala je igračuamer­ičkogfudba­la,slavnomqua­rterbacku Tomu Bradyju.

Nagradedod­jeljujelau­reussportf­or Good,globalnaor­ganizacija­uključena u više od 150 dobrotvorn­ih projekata, a nagrade se smatraju vrlo prestižnim i često se nazivaju sportskim ekvivalent­om Oscara.

Težak sudar šampiona

Julian Alaphilipp­e, svjetski biciklisti­čki šampion, doživio je težak sudar tokom jednodnevn­e trke Liege - Bastogne - Liege. Francuz je udario u drvo, slomio dva rebra i doživio nekoliko kontuzija. Odmah je prebačen u bolnicu. Njegovo stanje je stabilno, ali je zadržan u bolnici radi daljnjih ispitivanj­a. Zanimljivo je da je ovo Alaphilipp­eu već treći pad tokom ove sezone, a posljednji se dogodio prije 10 dana. Sve se desilo na 62. kilometru i poslije incidenta mnogi vozači su odlučili da odustanu. Do pobjede je stigao Remco Evenepoel.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina