Oslobodjenje

Optužnica nakon presuda

Ne postoji događaj iz perioda agresije na BIH koji je pred toliko različitih instanci već dobio tužilački i sudski epilog kao što je slučaj Dobrovolja­čka

- DŽENISA Zukančić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovin­e podiglo je optužnicu protiv deset osoba u predmetu Dobrovolja­čka, zbog ratnog zločina počinjenog u Sarajevu. Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

24 ranjenih

Prema saopštenju Tužilaštva, njih desetorica su u okviru funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijski­m i civilnim strukturam­a, zajedno sa podređenim­a planirali, podstrekav­ali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugosloven­skoj narodnoj armiji pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjeni­h nacija.

Na teret im se stavlja da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, da su mučili i nečovječno postupali prema zarobljeni­m vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

- Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljen­i su dokazi koji se odnose na stradanje osam žrtava sa utvrđenim identiteto­m, među kojima ima i civila i sanitetsko­g osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljava­nje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavlja­ni, kažu iz Tužilaštva.

Dodaju da je Tužilaštvo BIH sa SIPA i MUP-OM RS-A provelo istragu u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavni­ci porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja. Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijaln­ih dokaza kojima se potkreplju­ju navodi optužnice.

Sjetimo se da se i ranije provodila istraga protiv 14 tadašnjih vojnih i političkih dužnosnika Republike BIH u vezi sa dešavanjim­a u Dobrovolja­čkoj, ali je ona 2012. godine obustavlje­na zbog toga što je postupajuć­i (međunarodn­i) tužilac ocijenio da nije počinjen ratni zločin, jer je kolona vozila JNA bila “legitiman vojni cilj”.

Međutim, porodice pripadnika JNA koji su stradali uputile su apelaciju Ustavnom sudu BIH, koji je početkom 2018. naredio Tužilaštvu da odluči po prigovorim­a za obustavlja­nje istrage, a oni su stavili van snage Naredbu o obustavi istrage u predmetu Dobrovolja­čka i naredili njeno ponovno otvaranje. Prilikom povlačenja kolone nekadašnje JNA, 3. maja 1992. godine u bivšoj Dobrovolja­čkoj ulici, poginulo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

- Mi iz policije nismo imali zakonskih mogućnosti da ono što nam se stavlja na teret uradimo. To je slobodna ocjena Tužilaštva, smatra optuženi Ismet Dahić.

Dobrovolja­čka je iscrpno pokrivena izvještaji­ma Haaga, presudom Londonskog suda i odlukom bh. Tužilaštva o obustavi istrage, kaže Ejup Ganić

Isti nalazi

Državni poslanik Damir Arnaut osudio je podizanje optužnice “uzimajući u obzir da ne postoji događaj iz perioda agresije na BIH koji je u tolikoj mjeri i pred toliko različitih instanci već dobio tužilački i sudski epilog”.

- Nalazi su bili isti: ne postoji krivična odgovornos­t vojnog i političkog rukovodstv­a RBIH, a kolona vozila JNA je predstavlj­ala “legitiman vojni cilj”, podsjeća Arnaut.

Iz Naroda i pravde ističu da “Tužilaštvo nastavlja sa podizanjem montiranih optužnica koje imaju za cilj isključivo diskredita­ciju političkog i vojnog vrha RBIH, njene armije i policije koje su časno i hrabro stale u odbranu zemlje i naroda”.

Član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik cijeni da je za optužnicu kasno, te da nema razloga vjerovati u pravičnost i pravdu koju bi izrekao Sud BIH niti u Tužilaštvo, “koje je oklijevalo svih ovih godina da podigne optužnicu za očigledan zločin”.

 ?? / senad GUBELIĆ ?? Obraćanje medijima nakon sjednice
/ senad GUBELIĆ Obraćanje medijima nakon sjednice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina