Oslobodjenje

Tlo u Berkovićim­a s

Opština Berkovići imala je oko 180 prijava nastale štete uzrokovane potresom, a mještani i danas strahuju za kuće, jer nemaju novac da ih obnove

- Piše: Samra Tufek

Opština Berkovići, udaljena nekoliko kilometara od Stoca, pretrpjela je velike štete nakon zemljotres­a koji su počeli u petak, a još se svakodnevn­o osjete manja podrhtavan­ja tla. Ovo mjesto ima nešto više od 2.000 stanovnika i među nerazvijen­ijim je opštinama naše zemlje. Berkovići su bili epicentar oba snažna zemljotres­a koja su pogodila Hercegovin­u prije nekoliko dana. Selo Strupići bilo je epicentar zemljotres­a koji se desio u petak, odnosno brdo Repašnica, kažu mještani.

Čula se huka

- Boga mi sam se prepala, sina zvala, jer nisam znala šta ću. Nisam ni znala šta je bilo. Prepala se i eto, a i ovako sam strašljiva. Kad je to krenulo, začula se huka i kada je počelo tresti, mislila sam srušila se kuća, priča nam Koviljka Rogan, koja je pretrpjela materijaln­u štetu uzrokovanu potresom.

Kilometar od Koviljkine kuće dolazimo do starijeg bračnog para Šukić.

I oni su pretrpjeli materijaln­u štetu, te im je rečeno kako postoji opasnost od urušavanja zida unutar kuće. Para za tu popravku nemaju.

- Jedan čovjek koji se razumije u ovakve štete kaže da je ovo opasno. Kad ne bi bilo zemljotres­a, zid ne bi pao, ali ako se nastavi tresti, rekli su mi da čak ne bih smio spavati u ovoj sobi. Niko nas nije obišao, prijavio sam telefonom ovome koji je zadužen u Opštini, priča nam Kristo Šukić.

Kod Save Duko zatičemo veliku štetu nastalu na kući. Grede na plafonima stare kuće prijete urušavanje­m, ali se nema kuda, kaže nam Sava, svjesna da svaki novi potres može načiniti nepopravlj­ivu štetu.

- Bilo je strašno, prepali smo se tako da nismo smjeli više lijega

Berkovići su bili epicentar oba snažna zemljotres­a koja su pogodila Hercegovin­u prije nekoliko dana snage 5,8 i 4,8 prema Richteru

 ?? / samra tufek ?? Štete su prijavljen­e, ali nema nikoga da obiđe ljude
/ samra tufek Štete su prijavljen­e, ali nema nikoga da obiđe ljude

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina