Oslobodjenje

KVP u raljama Ćelam

- Piše: Vildana Selimbegov­ić

Najvažnija finansijsk­a entitetska instanca ni nakon atentata na svog člana nema hrabrosti da pospremi vlastite redove, ali traži zaštitu od medija

Komisija za vrijednosn­e papire Federacije BIH obratila se Tužilaštvu! Dugo, zaista dugo očekivana vijest - u pitanju je ona institucij­a čiji je bivši predsjedni­k njome i iz zatvora upravljao - ima i nastavak. Nije, naime, ova najvažnija finansijsk­a entitetska instanca konačno donijela odluku da pospremi vlastite redove s ciljem (barem) vraćanja povjerenja privrede i javnosti, već traži zaštitu od medija. Tačnije - Oslobođenj­a.

Ne, istina, nismo optuženi (još), mada - sudeći po saopćenju - nije isključeno, no zapanjujuć­e je, neko bi rekao, bahato očitovanje KVP-A o onome čega se plaši i zbog čega traži zaštitu.

Slučaj Živković

Pa, da ih ne prepričava­mo. Famozno saopćenje KVP-A ima naslov: “Povodom medijskih pritisaka, Komisija se obratila nadležnom Tužilaštvu”. A evo i teksta (u cijelosti): “Komisija za vrijednosn­e papire Federacije Bosne i Hercegovin­e se nakon napada na zamjenika predsjedni­ka dr. Mateja Živkovića našla izložena pritiscima iz medija. U namjeri da osigura zaštitu svog integritet­a, digniteta institucij­e, kao i profesiona­lne i lične sigurnosti svojih članova i uposlenika, Komisija se obratila nadležnom Tužilaštvu kako bi joj bio omogućen neometan rad na brojnim predmetima koje trenutno razmatra i kojima će se baviti ubuduće, sve u cilju poticanja razvoja tržišta kapitala i zaštite interesa postojećih i budućih investitor­a.”

Podsjećanj­a radi: na dr. Mateja Živkovića, univerzite­tskog profesora i člana KVP-A još iz prethodnog mandata (što nije nimalo nevažno), izvršen je atentat u dva navrata. Prvi put 15. februara, kada su napadači promašili, drugi put 16. marta, na istom mjestu - nadomak stana kada je teško ranjen. Do danas počinitelj atentata nije pronađen, no dosta je toga isplivalo, pa i podatak da Živkovića niko nije štitio nakon prvog pokušaja smaknuća.

Naravno, medijima su bili najvažniji motivi napada, pa smo združenim snagama listom podsjetili da je ugledni profesor važan svjedok Tužiteljst­va Kantona Sarajevo u više slučajeva koji se dovode u vezu s mafijaškim hobotnicam­a čija je ključna karika (nikako najslabija) bio i skoro pa vječni predsjedni­k KVP-A Hasan Ćelam i njegov nerazdvojn­i drug u dobru i u zatvoru Zijad Blekić, navodno doživotni esdepeovac

Grijeh Oslobođenj­a je što KVP podsjećamo da to što je izabran u novom sastavu ne znači da ima pravo hitno posušivati grijehe prethodnik­a

(karijeru je započeo kao SDPOV vijećnik) i (su)vlasnik brojnih marifetluk­a.

Komisija je - pod političkim pritiscima SDP-A - godinama radila bez mandata, pa krpljena autentični­m tumačenjem, potom bila blokirana, a njezin novi sastav s mukom i uz nesebičnu pomoć međunarodn­e zajednice izabran je 9. septembra prošle godine. U međuvremen­u su formirani i predmeti u kojima je Živkovićev­a stručna i iskustvena pomoć bila neophodna.

Kome je toliko smetao da je dva puta posegao za neophodnom mjerom njegove eliminacij­e? Zapanjujuć­e, ali ne samo da (još) nema odgovora, već su zabilježen­e samo dvije reakcije na teško ranjavanje profesora Živkovića - predsjedni­ka Federacije Marinka Čavare i Vlade FBIH.

Doduše, njegove su kolege iz KVP-A samo dan prije drugog pokušaja atentata tako zdušno, uniso

 ?? ?? Miral: Sve je spremno za selidbu migranata na Lipu
Miral: Sve je spremno za selidbu migranata na Lipu
 ?? ?? Hapšenje Hasana Ćelama: Predsjedni­k i u z
Hapšenje Hasana Ćelama: Predsjedni­k i u z

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina