Oslobodjenje

Hoće li Bugari zavrnuti slavinu Srbiji?

Nakon što je Rusija prekinula snabdijeva­nje Bugarske gasom, pitanje je hoće li Sofija uzeti za sebe gas iz tranzita i ostaviti Srbiju bez ovog energenta

-

Da li je i Srbija ostala bez gasa onog trenutka kada je Gazprom obustavio isporuku Poljskoj i Bugarskoj jer nisu platile energent u rubljama? Jer, Srbija se snabdeva ruskim energentom upravo preko Bugarske, odakle juče tvrde da neće zavrtati slavinu za Srbiju, ali je pitanje, razume se, koji će nam to gas dotirati ako ne ruski.

Ništa od kompenzaci­je

Pre no što čujemo ovdašnju ministarku energetike, podsetimo da se ova mogućnost pominjala u domaćim medijima pre oko mesec, a da je tada direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tvrdio da Moskva skoro izvesno neće zavrtati uši Sofiji zbog plaćanja u rubljama. On je napomenuo da bi se dve države mogle dogovoriti o kompenzaci­ji budući da Rusija, pored toga što isporučuje gas Bugarskoj, plaća ovoj zemlji i tranzit kroz njenu teritoriju. Nažalost, do kompenzaci­je očito nije došlo, a Rusija je još tada najavila da će zbog uvođenja sankcija od Evrope, potrošači na Starom kontinentu morati da joj plaćaju u rubljama.

”Srbija dobija gas preko Bugarske, Bugarska je tranzitna država, gas koji dolazi od Gazproma tranzitira se ka Srbiji u ne manjim količinama nego obično, dakle blizu šest miliona kubnih metara gasa”, kaže juče ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, objašnjava­jući da se u prošlosti dešavalo da “kada se obustavi gas jednoj državi, a ona je i tranzitna, onda ima običaj da uzima iz tog tranzita za svoje potrebe”.

”Dakle, to je moguća varijanta, ako se desi takva varijanta i Srbija ne dobije kroz tranzit količine koje su ugovorene, ima dve mogućnosti - jedna mogućnost je da koristimo gas iz Banatskog Dvora, gde imamo za 21 dan u srpskom delu, a u ruskom za 22 dana imamo gasa”, navela je ministarka.

A šta se može očekivati od zvanične Sofije čujemo juče od bugarskog ministra energetike Aleksander­a Nikolova, koji kaže da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

”Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama”, kaže Nikolov čija će zemlja, prema mišljenju analitičar­a, vrlo brzo promeniti svoj stav.

Ovo je tvrdnja predsednik­a Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislava Vuletića, koji kaže: “Platiće Bugarska gas u rubljama kako zahteva ruska kompanija Gazprom jer nema drugi način da obezbedi gas.”

Vuletić je rekao da je tehnički moguće ukinuti gas samo Bugarskoj, a ne i drugim zemljama koje se snabdevaju tim tranzitnim gasovodom kao Srbija i Mađarska, jer poseban cevovod snabdeva tu zemlju.

Ono što je u slučaju Srbije posebno problemati­čno jeste činjenica da se rad velikog broja toplana u zemlji zasniva na potrošnji gasa. Ovim povodom zasedaju juče predstavni­ci četiri najveće toplane u Srbiji i Poslovnog udruženja Toplane Srbije ocenjujući da je trenutno nemoguće prognozira­ti cenu grejanja u zemlji naredne sezone. Kako zbog aktuelne situacije, tako i zbog činjenice da u maju ističe ugovor sa Rusijom, a da će nove cene sigurno biti više.

Produženje ugovora

Predstavni­ci četiri najveće toplane u Srbiji i Poslovnog udruženja Toplane Srbije ocjenjuju da je nemoguće prognozira­ti cijenu grijanja naredne sezone

 ?? ?? Zorana Mihajlović: Puno je opcija na stolu
Zorana Mihajlović: Puno je opcija na stolu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina