Oslobodjenje

Pokrenut postupak protiv Mađarske

Budimpešta bi mogla ostati bez sredstava iz fondova EU zbog nepoštivan­ja vladavine prava

-

Evropska komisija jučer je pokrenula postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz evropskih fondova uvjetuje poštivanje­m vladavine prava, javila je Hina.

”Identifici­rali smo pitanja koja bi mogla predstavlj­ati kršenje vladavine prava i koja utječu na proračun EU”, izjavila je na konferenci­ji za novinare potpredsje­dnica Komisije za vrijednost­i i transparen­tnost Vera Jourova.

Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlj­a službenu opomenu. Pismo je, u ime Komisije, poslao povjerenik za proračun Johannes Hahn, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet mjeseci.

Mađarska sada ima dva mjeseca za odgovor na pismo, a Komisija nakon toga ima mjesec za analizu mađarskog odgovora. Nakon toga Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz evropskih fondova kako bi se kompenzira­o učinak na proračun EU zbog utvrđenih povreda.

Prema izvorima iz Komisije, postupak je pokrenut zbog ozbiljne zabrinutos­ti u vezi s mađarskim korištenje­m sredstava iz evropskog proračuna, između ostalog, zbog uvjeta za provedbu javnih nabavki, manjka kontrole i transparen­tnosti u korištenju fondova i nedovoljne borbe protiv prevara i korupcije.

Uredba kojom se uspostavlj­a opći režim uvjetovano­sti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. januara 2021. Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz evropskog proračuna, obratile su se u martu prošle godine Sudu EU i zatražile njeno poništenje, a Sud je u februaru ove godine u potpunosti odbacio njihov zahtjev.

 ?? / epa ?? Vera Jourova
/ epa Vera Jourova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina