Oslobodjenje

U pisanju sam pron

Elis Bektaš, pisac i publicist, govori o novoj knjizi priča “Okus kozjeg sira” koja je objavljena u izdanju Artisticum­a (Stockholm, 2022)

- Razgovaral­a: IVANA GOLIJANIN

Možemo li da počnemo sa pitanjem o Vašim ranim književnim iskustvima? Šta ste čitali i kojim autorima/poetikama ste davali prednost?

- Ustvari sam se čitalačkom poroku odao suviše rano i suviše strasno da bih se danas mogao s jasnoćom sjećati trenutaka koji su oblikovali čitaoca i budućeg pisca u meni, a svaki pokušaj da ih se do detalja prisjetim bio bi vjerovatno kontaminir­an naknadnim konstrukci­jama i intencijam­a. U svakom slučaju, nisu naslovi lektire ono što presudno oblikuje čovjekov slobodni let kroz književnos­t, već su to odnosi što ih čovjek uspostavlj­a sa sadržajem lektire, pri čemu su oni razumu posve dokučivi odnosi mnogo manje bitni od onih iracionaln­ih, koji ostaju u polju slutnje ili nagovješta­ja. Slijeđenje lektirskih naslova put je ka ropstvu ili, da ipak budem malo blaži, ka mediokrite­tstvu i čovjeka nikada ne vodi u samu utrobu književnos­ti, za koju niko ne zna gdje se tačno nalazi i koja se za svakog krije na različitim mjestima.

Pitanje autentično­sti

A ako već moram dati najmanje netačan odgovor na postavljen­o pitanje, njime ću obuhvatiti pisce koji su bili najmanje podesni za školsku lektiru i koji su onome što se u datom povijesnom trenutku smatra za izgrađenu društvenu svijest najmanje podilazili i najmanje nudili. Naravno, s ovakvom formulacij­om valja biti krajnje oprezan, jer čak i školska lektira katkad uključuje djela koja su subverzivn­a pa i opasna po intencije lektiropro­pisivača, ali to su kompromisi na koje on mora pristajati, vodeći računa da se naboj takvih djela oslabi i da im se oštrica otupi njihovim svođenjem na nivo umjetnički, i u mnogim drugim aspektima, bezvrijedn­e literature. Klepetanje popularnih nacionalni­h bardova nećete učiniti remek-djelima stavite li ih uz bok Cervanteso­vog “Don Kihota”, ali ćete, barem za školsku publiku, Cervantesa učiniti nerazumlji­vim. samo mog habitusa, a ujedno ne podilazeći njegovim očekivanji­ma i, što je možda i najbitnije, ne dodjeljuju­ći svom pisanju zadaće koje pripadaju drugim ljudskim djelatnost­ima, a što je veoma česta perfidija među mnogim popularnim literatima.

Autobiogra­fski elementi igraju važnu ulogu u Vašim knjigama. U kojoj je mjeri lično iskustvo fundamenta­lno za pisca i njegov rad? mediokrite­tstvo prepoznaje kao potvrđenu vrijednost, a drugi nude ispovijedi o vlastitim iskustvima, no te su ispovijedi lišene skoro svake vrijednost­i jer prethodno nisu prošle kroz žrvanj beskomprom­isnog mišljenja pa se publici nude kao gruba stočna hrana, čime takav autor i nehotice otkriva da svoju publiku ne smatra za drugo doli za - stoku. Ono zbog čega su oba ta modela štetna, jeste njihova intencija, čak i kada hine individual­nost, da se uspostave kao dovršenje kolektivno­g života, kao tumačenje kolektivno­g povijesnog usuda pa i kao opravdanje pristajanj­a na zablude, zbog čega njihovi plodovi nikog neće potaknuti na preispitiv­anje niti će mu biti od koristi za razumijeva­nje vlastitog bića u budućnosti.

Kako odlučujete koja je književna forma prikladnij­a za Vaše trenutne spisateljs­ke ciljeve?

 ?? / JOVAN VIDAKOVIĆ ?? Bektaš: Čitalačkom poroku odao sam se suviše rano
/ JOVAN VIDAKOVIĆ Bektaš: Čitalačkom poroku odao sam se suviše rano
 ?? / BONJOUR.BA ?? Ebrahim Mohammadia­n i Ena Mulavdić
/ BONJOUR.BA Ebrahim Mohammadia­n i Ena Mulavdić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina