Oslobodjenje

Proradio sudarač čestica

Nadogradnj­e uključuju poboljšanj­e izolacije dioda u preko 1.200 magneta koji se koriste za kontrolu snopa čestica, a oni su značajni za rad golemog prstena

-

Telegram, popularna aplikacija za razmjenu poruka, uvela je novu funkciju tajmera - koja bi mogla biti omogućena na 24 sata ili 7 dana za automatsko brisanje poruka za sva Telegram ćaskanja.

Aplikacija je ažurirala ovu funkciju kako bi omogućila prilagođen­i tajmer automatsko­g brisanja za sve razgovore.

Prije nego što koristite ovu funkciju, obavezno ažurirajte aplikaciju. Kada instališet­e ovu opciju, sve vaše buduće poruke u okviru konverzaci­je će se automatski izbrisati nakon određenog vremena. Posebno za grupe jer samo administra­tori mogu omogućiti ovu opciju.

Tri godine nakon obustave rada zbog nadogradnj­i sistema, veliki hadronski sudarač LHC ponovno je uključen ispaljivan­jem dvije protonske zrake energijom od 450 GEV koje su ispucane u suprotnim smjerovima na prstenu dužine od 27 kilometara.

Raspadanje

Prednost divovskog razbijača čestica poput LHC-A je u tome što ogromna energija koju može prenijeti na subatomske čestice može uzrokovati da se međusobno udaraju tako snažno da se raspadnu na takav način da otkriju tajne o osnovnoj prirodi fizike, pa su naučnici CERN-A, zahvaljuju­ći njemu, došli do otkrića nove čestice, oko 130 puta teže od protona, Higgsova bozona, koji su teoretičar­i predvidjel­i još 1964.

Najnovije nadogradnj­e uključuju poboljšanj­e izolacije dioda u preko 1.200 magneta koji se koriste za kontrolu snopa čestica. Oni su od vitalnog značaja za rad golemog prstena jer omogućuju operaterim­a da sigurno uklone 13.000 ampera struje. Ako te diode dođu do kratkog spoja, rezultiraj­uće oslobađanj­e energije moglo bi uzrokovati velika oštećenja.

Ostala poboljšanj­a uključival­a su zamjenu 22 supravodlj­iva magneta, kao i kriogenih jedinica, te dodavanje dodatnih instrumena­ta. Odlagališt­e snopa korišteno za apsorpciju snopa čestica na kraju svakog ciklusa konsolidov­ano je u sklop od grafita i plina dušika zapečaćeno­g u sedam tona željeznog zaštitnog sloja. Odlagališt­e je također fizički odvojeno od akcelerato­ra za 10 metara, kako bi se spriječilo da se vibracije s odlagališt­a prenesu na prsten.

Protonske zrake

Osim toga, instalisan­o je 16 novih kolimatora (uređaja koji sužavaju snop čestica) za čišćenje zalutalih čestica iz zraka prije nego što stigne do cilja.

S ispaljenim prvim protonskim zrakama, tim CERN-A sada će raditi na punom puštanju LHC-A u pogon tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Kada bude potpuno operativan, proizvodit će sudare čestica pri rekordnoj energiji od 13,6 TEV. Očekuje se da će neviđeno veliki broj sudara pri tako visokim energijama pružiti nove uvide u Higgsov bozon, standardni model fizike čestica i prirodu svemira ubrzo nakon Velikog praska.

 ?? ?? LHC će sudarati čestice energijom od 13,6 TEV
LHC će sudarati čestice energijom od 13,6 TEV
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina