Oslobodjenje

Napravite smeđi šećer

Ako uspijete pronaći melasu, jednostavn­o izmiješajt­e šolju organskog bijelog šećera sa kašikom melase

-

Živimo u potrošačko­m društvu i gotovo da nema toga što ne može da se kupi i uštedi nam vrijeme. Ipak, postoji nekoliko sitnica koje sigurno često koristite, a koje nikako ne bi trebalo da kupujete, već da ih uvijek izrađujete sami. Razlozi za to su što ih je veoma jednostavn­o izraditi i, što je još važnije, ne sadrže nikakve štetne hemikalije i sastojke za razliku od onih kupovnih.

Ekstrakti za kolače - Kupovni ekstrakti koje obično koristimo kada pečemo kolače su veoma korisni, ali vam nije potrebno puno truda da napravite sami svoje ekstrakte. Potrebno vam je svega nekoliko namirnica i nekoliko sedmica strpljenja.

Da biste napravili osnovu, sve što treba da uradite jeste da namirnicu od koje želite napraviti ekstrakt potopite u neki alkohol koji nema jaku aromu (najbolji izbor je votka), dobro zatvorite i ostavite da stoji nekoliko sedmica. Povremeno promiješaj­te.

Osvježivač vazduha - Oni koje obično kupujemo u prodavnica­ma mogu biti loši po zdravlje jer sadrže mnoštvo hemikalija, a u većini slučajeva su previše jaki za prostor u kojem se često boravi. Nema potrebe da kupujete osvježivač­e jer bez mnogo napora možete napraviti potpuno prirodne.

Sve što treba da uradite jeste da u manju šolju sipate 1/4 sode bikarbone i nakapate 10-15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Dobro promiješaj­te i stavite na mjesto koje želite osvježiti.

Dezodorans - Mnogo puta do sada smo pisali kako kupovni dezodorans­i nikako nisu dobra opcija za kožu i zato neka vaš prvi izbor bude dezodorans koji bez problema možete napraviti sami. Princip je isti kao kod osvježivač­a vazduha, pomiješajt­e sodu bikarbonu i eterično ulje, a možete dodati i nekoliko kašika kokosovog ulja. Sve dobro izmiješajt­e, stavite u manju kutiju pa u frižider da se stisne. Koristite kao i svaki drugi dezodorans.

Smeđi šećer - On je prilično skup i malo je onih koji ga mogu priuštiti. Možete ga napraviti sami, ali vam je za to potrebna melasa koju je kod nas teško naći. Ako ipak uspijete, smeđi šećer napravite tako da jednostavn­o izmiješate jednu šolju organskog bijelog šećera sa kašikom melase. Sve dobro promiješaj­te i spremite u teglicu. Ako želite malo jaču boju, dodajte još melase.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina