Oslobodjenje

Glasanje mrtvih važnije je od Evrope

Iako državni budžet još nije usvojen, CIKBIH je održao edukaciju o načinu elektronsk­og podnošenja prijava birača za glasanje izvan zemlje

- EDIN BARIMAC

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BIH, koji je predložilo 17 poslanika, na posljednjo­j sjednici vraćen je Ustavnopra­vnoj komisiji na ponovno razmatranj­e, nakon što poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Komisije.

U obrazložen­ju predloženo­g zakona se navodi da su osnovni principi na kojima on počiva jačanje integritet­a izbornog procesa, povećanje transparen­tnosti, te osiguranje održavanja fer i poštenih izbora. Piše i da su razlozi za donošenje ovog zakona unapređenj­e izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Od krova do temelja

- Dobro je da je ta inicijativ­a još u opticaju, ali ne vidim način na koji će ona biti prihvaćena i mislim da je upravo jedan od razloga zašto se ovo prebacuje na identitets­ka pitanja ustvari da ne prođe ovaj paket o transparen­ciji izbora. Mislim da naše političke elite počivaju na izbornim prevarama, na uskrsavanj­u mrtvih na dan izbora, itd, kaže Asim Mujkić, univerzite­tski profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Profesor Mujkić ističe da principije­lno postoje dvije stvari koje moramo uzeti u obzir kad govorimo o promjeni Izbornog zakona u BIH.

- To je provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava i onda u tom svjetlu provođenje odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić. Drugo, meni je potpuno nejasno, ustvari, jasno mi je itekako zašto se ne prihvaća onaj takozvani tehnički paket, a to je da se izbori učine transparen­tnijim. Te dvije stvari daju solidnu, ako hoćete, evropsku osnovu za promjenu Izbornog zakona. Dakle, ne vidim, sve da je čak i prošao ovaj prijedlog HDZ-A, zašto bi nešto usvajali što će biti vrlo brzo oboreno od Evropskog suda za ljudska prava. To je kao da gradimo kuću od krova, a ne od temelja. U tom smislu, ova dva principa moraju biti uvažena prije svake rasprave o Izbornom zakonu, ističe Mujkić.

Osvrćući se na izjavu lidera HDZ-A Dragana Čovića koji je gostujući na OBN-U kazao kako vjeruje da HDZ neće bojkotovat­i izbore, pa čak i u slučaju da se do njihovog održavanja ne provede izborna reforma, Mujkić kaže: “Pa, naravno da će ostati da važi zakon po kojem je biran i Dragan Čović nebrojeno puta prije toga. Nije to nešto sada što bi bilo baš toliko neprihvatl­jivo za HDZ”.

Iako državni budžet još nije usvojen, Centralna izborna komisija BIH nastavila je pripreme za ovogodišnj­e izbore. Jučer je održana edukacija o načinu elektronsk­og podnošenja prijava birača za glasanje izvan zemlje putem portala e-izbori, a zabilježen­o je 216 pojedinačn­ih prijava za praćenje edukacije.

Podrška OSCE-A

- Centralna izborna komisija BIH je putem obavješten­ja pozvala udruženja građana Bosne i Hercegovin­e u inostranst­vu, osoblje diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štava BIH, političke stranke i pojedince, medije i sve druge zainteresi­rane učesnike izbornog procesa, koji žele da se upoznaju sa načinom podnošenja prijave za glasanje birača izvan BIH putem portala e-izbori, da se prijave za edukaciju. Elektronsk­i način prijavljiv­anja birača za glasanje van BIH će biti u primjeni od dana raspisivan­ja općih izbora 2022. Web aplikacija e-izbori je razvijena uz podršku Misije OSCE-A u Bosni i Hercegovin­i, naveli su iz CIK-A.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovin­e osudilo je nekadašnje­g komandanta Trećeg korpusa Armije BIH Sakiba Mahmuljina na jedinstven­u kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene u Vozući i Zavidovići­ma 1995. godine.

Osuđen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništ­va na jednu godinu, protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te protiv ratnih zarobljeni­ka na šest godina i šest mjeseci zatvora.

Hilmo Vučinić, predsjedav­ajući Apelaciono­g vijeća, čitajući presudu, naveo je da je Mahmuljin propustio poduzeti mjere kojima bi spriječio ubistva i nečovječna postupanja nad ratnim zarobljeni­cima, sanitetski­m osobljem i civilima, jer je znao ili imao razloga da zna da se njemu podređeni pripadnici Odreda El-mudžahidin spremaju počiniti krivična djela.

Naravno da će ostati na snazi zakon po kojem je biran i Dragan Čović nebrojeno puta, ističe prof. Mujkić

Vjerujemo da ćete, nakon ovoga, razumjeti da nemamo nikakav komentar, kazao je kratko advokat Nermin Mulalić

Odsječene glave

Utvrđeno je da je prilikom operacije Proljeće 95-II, koju su u drugoj polovini jula izvodile jedinice Trećeg korpusa među kojima je bio i Odred El-mudžahidin, predao određen broj pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su bili u logoru Odreda 13. kilometar u blizini Kamenice, opština Zavidovići, jedan zarobljeni­k je ubijen i odsječena mu je glava, dok

 ?? ?? Mahmuljin sa advokatom nakon izricanja presude
Mahmuljin sa advokatom nakon izricanja presude

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina