Oslobodjenje

Zajednički odgovor

Vježba se održavala na sedam lokacija, s više od 330 učesnika iz Bosne i Hercegovin­e, te službi zaštite i spašavanja Crne Gore, Albanije, Slovenije...

- Piše: EDIN BARIMAC

Međunarodn­a terenska vježba koju provode službe zaštite i spašavanja po scenariju odgovora na zemljotres održana je jučer na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Vježba se održavala na sedam lokacija, s više od 330 učesnika iz Bosne i Hercegovin­e, te službi zaštite i spašavanja Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije.

Mapa puta

Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne ili druge nesreće u državama zapadnog Balkana kroz povećanje interopera­bilnosti i regionalne saradnje, cilj je i kroz ovu vježbu pokazati da su službe zaštite i spašavanja u BIH spremne i obučene za zajedničke aktivnosti sa službama zemalja članica EU, te zemalja članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Pokaznoj vježbi na Igmanu, uz brojne zvanice iz BIH i regiona, prisustvov­ao je komesar Evropske unije za upravljanj­e krizama Janez Lenarčič. On je najavio da će BIH uskoro dobiti mapu puta za pristupanj­e članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

- Ovo je vrlo važna djelatnost koju podržava EU. Ako želimo da se suočavamo sa posljedica­ma prirodnih i drugih nesreća, onda treba ne samo da osposobimo vlastite jedinice nego i da se naviknemo da radimo sa ostalima, rekao je Lenarčič.

Ministar sigurnosti BIH Selmo Cikotić je naglasio da je proteklih dana teritorija naše zemlje bila izložena zemljotres­u, što pokazuje opravdanos­t i potrebu pripremanj­a svih struktura za djelovanje u takvoj situaciji i u potpunosti opravdava pripreme i izvođenja ovakvih vježbi.

- Bosna i Hercegovin­a je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, zbog čega Ministarst­vo sigurnosti BIH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona, kazao je Cikotić.

Vježba je pripremlje­na i organizira­na kroz projekat koji finansira EU pod nazivom Responsee

Brojni učesnici

Dodao je da se BIH nalazi na svom putu ka evropskim integracij­ama, što podrazumij­eva i izgradnju kapaciteta zaštite i spašavanja u savremeni evropski koncept sistema zaštite i spašavanja.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Vježba je nazvana Responsee
/ SENAD GUBELIĆ Vježba je nazvana Responsee

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina