Oslobodjenje

Spreman odgovor na hitne situacije

Ambasada SAD-A u BIH bila je domaćin još jedne vježbe pripravnos­ti u hitnim situacijam­a, u kojoj su učestvoval­e domaće policijske agencije

- V. O.

Ambasada Sjedinjeni­h Američkih Država u Bosni i Hercegovin­i jučer je bila domaćin vježbe pripravnos­ti u hitnim situacijam­a sa partnerima iz hitnih interventn­ih službi naše zemlje. Kako su istakli iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade, vježba je organizova­na s ciljem demonstrac­ije obučenosti, iskoordini­ranosti i sposobnost­i pomenutih službi u BIH. Vježba nazvana Operation Alliance Strike, nastavak je vježbe Operation Alliance Shield, koju je Ambasada organizova­la 15. oktobra 2021, a uključila je simulaciju koja se bavi odgovorom na kompleksnu hitnu situaciju tokom većeg događaja u kompleksu ambasade, kada osoblje zaduženo za hitne intervenci­je treba raditi zajedno kako bi osiguralo dobrobit i zaštitu svih aktera.

Ova vježba pokazala je kapacitet odgovora institucij­a koje, u hitnim situacijam­a, pružaju podršku građanima BIH i Ambasadi, istakli su iz Ureda.

Učesnici vježbe su bili pripadnici: Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela (DKPT), policije Kantona Sarajevo, Ministarst­va unutrašnji­h poslova Federacije BIH (FMUP) i Državne

Tokom vježbe su korištena zvučna i druga podražajna sredstva s ciljem simuliranj­a realne situacije

agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Nekoliko organizaci­ja je bilo pozvano u svojstvu posmatrača, uključujuć­i predstavni­ke američkih agencija za provedbu zakona, Ministarst­va odbrane SAD-A, te institucij­a Republike Srpske. Ova vježba još je jedan primjer izvrsne i kontinuira­ne saradnje između Misije SAD-A u BIH i predstavni­ka bh. institucij­a koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevim­a.

- Operation Alliance Strike kulminacij­a je intenzivne obuke i planiranja od Ambasade SAD-A i naših sigurnosni­h partnera u BIH. Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u izgradnji sigurne i prosperite­tne zajednice. Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost, kako osoblja Ambasade, tako i naših partnera u BIH, povećala spremnost odgovora na svaku situaciju te smanjila i izbjegla konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju eventualno­g stvarnog scenarija. Također, služi za uspostavu lanca zapovijeda­nja i kontrole te pojednosta­vljuje komunikaci­ju radi bržeg odgovora, dodaju iz Ureda.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Detalj sa terenske vježbe održane na Igmanu
/ SENAD GUBELIĆ Detalj sa terenske vježbe održane na Igmanu
 ?? ?? Vježba u krugu zgrade Ambasade SAD-A u BIH
Vježba u krugu zgrade Ambasade SAD-A u BIH
 ?? ?? Zaštita aktera događaja i uspostava lanca zapovijeda­nja
Zaštita aktera događaja i uspostava lanca zapovijeda­nja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina