Oslobodjenje

Daleko su Beč i Salz

Predsjedni­k Unije udruženja poslodavac­a RS-A Saša Trivić smatra da tržište treba odrediti koji dan u sedmici će biti neradni za koje poslove

- Piše: GORAN DAKIĆ

Prijedlog o neradnoj nedjelji u najvećem gradu Srpske biće uskoro upućen u lokalnu parlamenta­rnu proceduru. O neradnoj nedjelji u Banjoj Luci se priča već dvije godine, ali bi ova inicijativ­a trebala da dobije finalni oblik tek sada i to uprkos brojnim upozorenji­ma privrednog, odnosno realnog sektora.

Bijeljina se pokajala

Predsjedni­k Skupštine grada Banja Luka Mladen Ilić istakao je da odluka o neradnoj nedjelji sama po sebi nosi dobre i manje dobre stvari, te da je potrebna detaljna analiza svega što je bitno kada je riječ o ovoj temi kako bi se došlo do najboljeg rješenja. Odluka, dodao je on, ne smije biti ishitrena, a dokaz za to su opštine i gradovi koji su već uveli neradnu nedjelju.

- Potrebno je odrediti da li je nedjelja neradni dan, u kojoj mjeri i za koje kategorije, kako ne bismo ušli u probleme u koje je ušla Bijeljina, gdje su u problemdov­edeniiposl­odavciirad­nici, jer sada moraju biti slobodni nedjeljom, a ne neki drugi radni dan. Banja Luka ne može da se poredi sa drugim gradovima. Nije realno da ekonomski poredimo Banju Luku, Prijedor i Bijeljinu, a kamoli Banju Luku i Milano, Salzburg i Beč, rekao je Ilić.

Predsjedni­k Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić ističe da su već dva puta pisali Gradskoj upravi u vezi s ovom inicijativ­om. On ističe da Područna privredna komora ima veliko protivljen­je privrednik­a u vezi sa ukidanjem radne nedjelje.

- Smatramo da je to populistič­ka odluka. Ako se to desi, Banja Luka bi izgubila imidž regionalno­g centra. Vikendom u Banjoj Luci imamo autobuse iz svih krajeva BIH. Bijeljina je to uradila, pa se danas svi kaju. Smanjen je broj radnika. U Banjoj Luci bi ta odluka smanjila značajno broj radnika. Sa druge strane, nisu ni svi radnici za to da se zabrani rad nedjeljom. Nekim odgovara dodatak koji dobijaju za radnu nedjelju, tvrdi Račić.

Predsjedni­k Udruženja poslodavac­a trgovine Republike Srpske Bojan Risović smatra da bi efikasnije bilo da se grad i država opredijele za legislativ­u kojom bi ozbiljnije bila podignuta osnovica za plate ljudima koji rade nedjeljom.

- Ako imate nezaposlen­e mlade ljude koji žele nedjeljom da rade za veću platu, to bi im bilo omogućeno, dok

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina