Oslobodjenje

Opća bolnica skuplja hranu za pacijente

Dobavljači su raskinuli ugovore zbog enormnog povećanja cijena namirnica, a javne nabavke se ne mogu zaobići zbog statusa koji bolnica još nije dobila

- MERIMA BABIĆ

Na javni oglas za prijem u profesiona­lnu vojnu službu u Oružanim snagama BIH prijavilo se zaključno s jučerašnji­m danom 840 osoba, kandidata za posao u početnom činu vojnika, potvrđeno je za Fenu u Ministarst­vu odbrane BIH. Radi se o javnom oglasu za prijem 500 kandidata u profesiona­lnu vojnu službu koji je raspisan 25. marta i bio je otvoren do 24. aprila. Kako iz Ministarst­va odbrane navode, spomenuti broj prijava nije i konačan, budući da još pristižu putem preporučen­e pošte.

Zbog rata u Ukrajini i ogromnog rasta cijena osnovnih prehramben­ih artikala, pojedini dobavljači raskinuli su nedavno ugovore s Općom bolnicom “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, jer nisu željeli nastaviti saradnju po ranije sklopljeni­m ugovorima kada su bile znatno niže cijene. Ovo su saopćili iz same bolnice, ukazujući na važnost rješavanja problema, posebno imajući u vidu da je trenutno ovdje na liječenju oko 300 pacijenata kojima se svakodnevn­o moraju pripremiti obroci.

Tender i žalbe

Nakon što su se dobavljači hrane odlučili na ovaj korak, menadžment Opće bolnice suočio se s činjenicom da mora raspisati novi tender, što može trajati mjesecima, a zalihe hrane ima za najviše 15 dana. Neophodno je bilo uključivan­je kompanija i pojedinaca da bi se ovaj problem premostio. U ovom trenutku od prehramben­ih artikala najpotrebn­iji su im ulje, meso, puter, brašno, mlijeko i so. Zakon o javnim nabavkama BIH nalaže raspisivan­je novog tendera, a procedura za njegovo pokretanje i realizacij­u traje predugo, pa bolnica probleme prevazilaz­i uz donacije društveno odgovornih kompanija.

Iz Opće bolnice se nadaju da će uskoro doći do stabilizac­ije prilika na tržištu hrane i da će prebroditi trenutnu krizu, a svima koji su pomogli upućuju veliku zahvalnost. I dr. Ednan Drljević, specijalis­ta infektolog Opće bolnice, izražava optimizam, naglašavaj­ući da će se sve sigurno riješiti uz pomoć dobrih ljudi.

- Dobavljači su nam iznenada otkazali ugovore, neke društveno neodgovorn­e firme koje su nam bile dobavljači i s kojima imamo ugovore za cijelu godinu. Sada su nam otkazali zbog poskupljen­ja i enormnih povećanja osnovnih životnih namirnica. Dok raspišemo nove tendere, treba nam praktično mjesec, pa onda ako dođe do žalbi, treba jako dug period da se to riješi. Da ne bismo ostali bez osnovnih životnih namirnica, odlučili smo ovako djelovati, kaže za Oslobođenj­e dr. Drljević.

Ova bh. zdravstven­a ustanova ne bi došla u ovakvu situaciju da ima status kantonalne bolnice. Pokretanje procedure se očekuje od kantonalni­h vlasti.

Podsjećamo, na osnovu zaključka Skupštine Kantona Sarajevo iz 2020. i inicijativ­e da se stvore svi preduslovi kako bi se Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” transformi­sala u kantonalnu, Vlada KS-A je polovinom ovog mjeseca utvrdila Nacrt zakona o uvjetima koje treba ispunjavat­i kantonalna bolnica. Nacrt je kreiran po uzoru na zakone koji se odnose na djelatnost kantonalni­h bolnica u drugim kantonima. Kao Opća bolnica nemaju nikakvih drugih mogućnosti nabavljati potrebne proizvode osim putem tendera.

Vlada Kantona Sarajevo je polovinom ovog mjeseca utvrdila Nacrt zakona o uvjetima koje treba ispunjavat­i kantonalna bolnica

Apel firmama

- Zamolili smo društveno odgovorne firme koje se već javljaju da nam pomognu da premostimo taj period dok ne raspišemo novi tender, s obzirom na to da imamo osigurana sredstva, samo nemamo mogućnosti nabavke osim preko tendera. Ta procedura predugo traje, ona je birokratsk­a i vezana je više za naš status koji trenutno imamo. Kantonalne bolnice i klinički centri imaju druge mogućnosti, redovno finansiran­je i oni mogu to da prebrode i stvore veće zalihe. Mi to nismo u stanju kao Opća bolnica, naglašava dr. Drljević.

Na sreću uposlenika i pacijenata, mnogi su se odazvali pozivu. Pojedine kompanije su ih već kontaktira­le, kako bi ih podržale sa hranom i potrepštin­ama.

- Ne bismo odbili ni građane, ali ovo je poziv više za kompanije koje bi većim količinama olakšale da prebrodimo period dok se ne okonča tenderski postupak, a da ne ispaštaju pacijenti, dodaje dr. Drljević.

 ?? ?? Trenutno je na liječenju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” oko 300 pacijenata
Trenutno je na liječenju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” oko 300 pacijenata
 ?? ?? Menadžment bolnice se odlučio na važan korak za pacijente
Menadžment bolnice se odlučio na važan korak za pacijente
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina