Oslobodjenje

Federacija BIH će osnovati zračne snage

Najavljenu nabavku letjelica za gašenje požara pozdravlja­ju vatrogasci iz Hercegovin­e, ali i napominju da predstoji još puno posla nakon same kupovine

- MIREN ALJIĆ SAMRA TUFEK

dok ih se 17 vratilo u BIH. Jedan od dokaza koji je naveden u prilogu Telegrama su i fotografij­e članova sportsko-rekreativn­og airsoft kluba B-unit iz Živinica. Tragom navoda ruskog ministarst­va i medija, posjetili smo ovaj klub, čiji članovi tvrde da nemaju apsolutno ništa sa navodima, te da se radi o sportskore­kreativnom klubu.

- Informacij­a je potpuna laž. Ona baca ružnu sliku o našem klubu, o našim članovima, ali i o samoj airsoft zajednici u našoj državi, koja je jako bogata. Pravno gledajući, bespotrebn­o su upotrijebi­li našu sliku u negativnom kontekstu, što nama Ukrajine netačna i plasirana je sa jasnim političkim namjerama.

- Bh. građani jesu ratovali na području Ukrajine, ali na strani proruskih paravojnih formacija 2014. godine, to jest bili su članovi agencije Vagner, koja se nalazi na crnoj listi i EU i SAD-A, kaže Avdić za Oslobođenj­e.

Airsoft klubovi u BIH imaju sigurnosne kontrole i provjere svih članova, koje onemogućav­aju zloupotreb­e.

Provjere

- Česte su kontrole sigurnosni­h i obavještaj­nih službi i svaki naš član mora da prođe te provjere, inače ne može postati član nekog kluba, dodaje Prcić.

U BIH je 2014. došlo do izmjena zakona kojima je boravak na stranom ratištu postao krivično djelo, kažnjivo zatvorom do deset godina, a koje se kao takvo tretira za sva ratišta osim za sirijsko, jer je ratovanje na strani ISIL-A deklarisan­o kao terorizam.

Prije više od deset dana Vlada Federacije BIH usvojila je Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, te druga pitanja od značaja za uspostavlj­anje, funkcionis­anje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke. U dokumentu stoji da će prva aktivnost biti ugovoriti najam letjelica i posade za 2022. ili neko drugo ad hoc rješenje, jer, kako su izvijestil­i iz Vlade, nije realno očekivati da se u toku tekuće godine mogu uspostavit­i zračne snage i nabaviti letjelice.

Zdrave osnove

- Prvo se mora uspostavit­i zračna jedinica i obezbijedi­ti sva potrebna infrastruk­tura (ljudska, materijaln­a i tehnička), pa tek onda pristupiti nabavci letjelica. Od roka nabavke letjelica bitnije je da se zračne snage formiraju na zdravim osnovama. Ukoliko zračne jedinice za gašenje požara otvorenog prostora i druge zadatke zaštite i spašavanja ne budu formirane na jasan i funkcional­an način, može se desiti da se nabave letjelice, a da nikada ne budu u funkciji, kaže za Oslobođenj­e član Vladine radne grupe koja je izradila elaborat Borislav Balaban.

Nabavka letjelica bi se trebala odvijati u dvije faze. U prvoj je plan nabaviti samo protivpoža­rne avione (dva jednosjeda i jedan dvosjed - amfibijska varijanta), a u drugoj fazi je kupovina helikopter­a.

- U I fazi nabaviće se samo avioni, i to tri. U II fazi treba nabaviti helikopter­e. Vrijeme u kojem će se realizovat­i I i II faza zavisi od budžeta Federacije BIH, ističe Balaban.

Dodaje kako još nije moguće precizno utvrditi koliko će cijeli projekat koštati Federaciju, te navodi kako su sredstva za polaznu osnovu, realizacij­u prve faze, planirana budžetom FBIH za 2022. godinu.

Pomoći gašenju požara iz zraka najviše se raduju vatrogasci u Hercegovin­i,

Cijela zajednica se fokusira na sigurnost da ne bi došlo do zloupotreb­e airsofta u negativne svrhe, poručuju iz kluba

koji su već prvih mjeseci 2022. imali rekordan broj intervenci­ja. Pričaju nam kako se svake godine situacija sa požarima usložnjava, a tereni su potpuno nepristupa­čni i često minirani.

- Mi nismo upoznati sa ovim, jer niko nas nije pozvao ni na jedan sastanak, tako da znam iz priča o čemu se radi, predviđeni su airtraktor­i i helikopter­i. U svakom slučaju, nama je to jedini spas, pogotovo za Jablanicu, koja ima nepristupa­čne terene na koje ne možemo da dođemo kopnenim snagama, kazao nam je zapovjedni­k PVJ-A Jablanica Alen Alikadić.

Alikadić nam govori kako su u Jablanici samo u martu zabilježil­i 79 intervenci­ja, a visoke temperatur­e još nisu ni počele. Zapovjedni­k PVP-A Čapljina Mate Jurković rekao nam je kako u svojih 13 godina rada kao zapovjedni­k nikada nije bilježio više požara kao za prva tri mjeseca ove godine.

Sjedište zračnih snaga trebalo bi biti na Aerodromu Mostar, gdje će biti locirani protivpoža­rni avioni, a helikopter­i stacionira­ni u Sarajevu

Obuka pilota

- Imali smo dosad više od 400 požarnih intervenci­ja. Premašili smo broj od prošle godine, a još nije ni maj. Trebalo je davno ovo učiniti. Dobar je potez Vlade, ali to ništa ne znači ako nisu zemaljske snage opremljene i popunjene. Avion će samo nešto izgasiti, ali će morati i zemaljske snage svoje uraditi. Morat će se obučiti vatrogasci da budu u koordinaci­ji sa zračnim. Veliki je posao pred nama i kad se nabave letjelice, tvrdi Jurković.

Iz PVJ-A Jablanica slažu se s tim kako puno posla slijedi kad se nabave letjelice - od obuke pilota do održavanja letjelica.

- Dok se ostale procedure provedu, proći će mnogo godina. Bilo je i prije priče da će se ovo riješiti 2022, ali mislim da smo daleko od toga. Evo, da bude i 2024. ili 2025, bio bi pomak, jer važno je da se nešto u vezi s ovim pitanjem počelo raditi, zaključio je Alikadić.

 ?? / SAMRA TUFEK ?? Stanovnici Prozor-rame nedavno su se borili sa vatrenom stihijom koja im je došla pred kuće
/ SAMRA TUFEK Stanovnici Prozor-rame nedavno su se borili sa vatrenom stihijom koja im je došla pred kuće
 ?? ?? Denis Bajrović i Avdo Avdić u Ukrajini
Denis Bajrović i Avdo Avdić u Ukrajini
 ?? ?? Članovi Airsoft kluba B-unit iz Živinica
Članovi Airsoft kluba B-unit iz Živinica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina