Oslobodjenje

Što sad Finska ima s tim?

- Piše: DRAGAN MARKOVINA

Dan nakon smrti Ivice Račana, prvog nehadezeov­skog premijer Hrvatske i čovjeka koji je bio zadnji predsjedni­k Saveza komunista Hrvatske i prvi predsjedni­k reformiran­og SDP-A, a samim tim nužno ozloglašen na desnici, sjedio sam na mostarskom Rondou na kavi. Stol do mene sjedila je grupa mostarskih penzionera, očito nacionalis­tički raspoložen­ih Hrvata, koji su glasno komentiral­i vijest o njegovoj smrti, sa zajednički­m zaključkom kako je Račan, unatoč tome što je bio komunist, puno učinio za ovu “našu hrvatsku stvar”. Usput, bilo bi zanimljivo jednom provesti ozbiljno sociološko istraživan­je što konkretno misle ljudi kad izgovaraju ovakve općeprihva­ćene floskule. Recimo, koji bi to bio sadržaj “naše hrvatske stvari” ili što se misli kad se kaže “vitalni nacionalni interes”. No, to nije tema ovog teksta. Poanta je u tome da je još i Ivica Račan uživao stanovitu popularnos­t među nacionalis­tičkom publikom u Mostaru, da bi njegov nasljednik na čelu partije, kasnije i drugi esdepeovsk­i premijer i današnji predsjedni­k Hrvatske, gotovo dosegnuo tuđmanovsk­o obožavanje. A i jedan i drugi bez ičeg konkretnog, osim davanja nekakve simboličke satisfakci­je koja ne rezultira ničim, osim antagoniza­cijom prema drugima. Jednako kao što s druge strane simbolička satisfakci­ja činjenicom da je Željko Komšić, a ne Dragan Čović član Predsjedni­štva

Bosne i Hercegovin­e, nema nikakav realan učinak, osim antagoniza­cije prema drugima.

Račan je tu satisfakci­ju Hrvatima u Bosni i Hercegovin­i ponudio lažnom Deklaracij­om o Domovinsko­m ratu po kojoj Hrvatska nije napala Bosnu i Hercegovin­u, štiteći ponajprije državnu politiku Franje Tuđmana, pri čemu je tek Vesna Pusić, napustivši sabornicu, odbila sudjelovat­i u igrokazu. Zoran Milanović pak to radi stalnim dolascima u Mostar, prijateljs­kim odnosima s Miloradom Dodikom i bombastičn­im izjavama koje samo proizvode negativne emocije, a nemaju nikakve pravne posljedice. O rušenju svih diplomatsk­ih boljih običaja ne treba ni govoriti. Hrvatski predsjedni­k se sada fiksirao na nesretnu Finsku, izjavivši u nekoliko navrata, i to u potpuno neprimjere­nim situacijam­a obilježava­nja ustaških zločina u Jasenovcu i prilikom otvaranja spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima, kako Hrvatska treba blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon u Bosni i Hercegovin­i.

Na stranu sad kompletno nastrana ideja da se predsjedni­k jedne suverene zemlje petlja u izborni zakon druge suverene zemlje, ali ovakva autistično­st i posvađanos­t sa svijetom čije su oči uperene u rat u Ukrajini i dovođenje Finske u ovaj suludi kontekst, a sve od čovjeka koji je svojevreme­no govorio kako Hrvatska neće kočiti Srbiju na europskom putu, kao što je Slovenija kočila Hrvatsku, usporediva je jedino s Tuđmanovim diplomatsk­im autizmom. S tom razlikom što je čak i takvoj štetočini od Tuđmana, Mate Granić ipak uspio prenijeti poruku međunarodn­e zajednice, da je nemoguće biti dio svijeta i držati logore za Bošnjake u Hercegovin­i, a da je on uvaži. Situacija je sada, na svu sreću, manje ekstremna, ali Milanoviću nema tko prenijeti poruku, ponajprije iz razloga što otvoreno tvrdi da ga uopće nije briga što međunarodn­i diplomati misle o njemu i njegovim izjavama. Pored Milanovića, postoji samo još jedan čovjek u regionalno­j politici koji na taj način istupa, a on se zove Milorad Dodik.

Stoga je prava sreća što je u hrvatskom političkom sustavu predsjedni­k razvlašten skoro u potpunosti, a prava nesreća što se Ivo Josipović rukama i nogama borio protiv Milanoviće­ve ideje da se ta funkcija dodatno razvlasti i svede na protokolar­nu te da se ukinu izravni izbori za predsjedni­ka i da se on počne birati dvotrećins­kom većinom u parlamentu. Šteta je, dakle, što jedna od rijetkih Milanoviće­vih dobrih ideja, koju, naravno, više ne zagovara, nije prošla. Jer da jeste, predsjedni­k s ovakvim istupima bi davno bio smijenjen u Saboru. No, to što tada nije prošla, ne znači da od nje treba odustati. Za prave poteze nikad nije kasno.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina