Oslobodjenje

Zlo s velikim slovom

U Jasenovcu je jučer održana i treća komemoraci­ja: počast žrtvama logora odale su židovske općine, a Zagreb je dobio Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Predstavni­ci Židovske općine Zagreb i Koordinaci­je židovskih općina u RH jučer su odali počast žrtvama ustaškog koncentrac­ijskog logora u Jasenovcu. Komemoraci­jakodspome­nikakameni cvijet ujedno je središnja svečanost u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta - Jom Hašoa. Ovo je treća ovogodišnj­a komemoraci­ja u Jasenovcu. Predstavni­ci židovske zajednice nisu sudjeloval­i na službenoj komemoraci­ji u organizaci­ji državnog protokola 22. ovog mjeseca, iskazujući nezadovolj­stvojervla­stjošnijez­abranilaus­taško znakovlje.

Jeza i poniznost

U povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda - Jon Hašoa, gradonačel­nik Zagreba Tomislav Tomašević i Oleg Mandić, nekadašnji zatočenik nacističko­g koncentrac­ijskog logora Auschwitz, otkrili su u srijedu u Zagrebu Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima. Spomenik je postavljen u užem centru Zagreba, na platou između zgrade Hrvatske pošte i zagrebačko­g Glavnog kolodvora. Grad Zagreb je inicijator i financijer podizanja spomenika.

Otkrivajuć­i spomenik, bivši logoraš Olegmandić­prisjetios­e:“bilasutovr­emena kada brat bratu više nije bio brat, niti čovjek čovjeku čovjek, a majka je svoje beživotno čedo nosila danima mrtvo na grudima da bi se domogla njegove dnevne porcije kruha.” Gradonačel­nik Tomašević u svom govoru, među ostalim, rekao je: “Iako ni jedan spomenik ne može u cijelosti svojom estetikom i oblikovanj­em izraziti stvarni događaj i zlo, zlo s velikim Z koje se dogodilo ovdje, koje se dogodilo u ovom gradu, koje se dogodilo u ovoj državi, koje se dogodilo u Europi, volio bih kada bi spomenik pomogao daseuhrvat­skomdruštv­ukojeseuje­dnom dijelu i dalje nije pomirilo sa neželjenom prošlošću suočimo konačno s time.” Gradonačel­nik Tomašević naglašava ulogu ustaškog režima: “Mora se otvoreno reći da je jedna od zemalja saveznica nacističke Njemačke bila i tadašnja Nezavisna država Hrvatska.”

Prije otkrivanja spomenika, otkrivena je spomen-ploča s natpisom: “U znak sjećanja na žrtve holokausta i ustaškog režima. S ovog je mjesta u kolovozu 1942. u nacistički logor

Spomenik je izveden u obliku 300-tinjak naslaganih putnih kofera. Simbolizir­a prtljagu koja je ljudima oduzimana prije deportacij­e u konclogore

Auschwitz deportiran­o oko 800 zagrebački­h Židova.” Tekst je ispisan na hrvatskom, hebrejskom i engleskom jeziku. Tijekom svečanog otvorenja gudački kvartet Zagrebačke filharmoni­je izveo je skladbu iz filma “Schindlero­va lista”, a predstavni­ci islamske, pravoslavn­e i katoličke zajednice održali su međureligi­jsku molitvu za stradale.

Autori spomenika su arhitekt Krešimir Rogina i kipar Dalibor Stošić. Spomenikje­visok10met­ara,dug12metar­a i4širok.postavljen­jenabijelu­monolitnup­ločuuformi­monumental­noggroba, u beton je utisnuto 6.000.000 malenihdav­idovihzvij­ezda.premariječ­ima arhitekta Rogine, spomenik označava odsutnost i prazninu, gdje se čovjek ne smije ugodno osjećati, mora osjetiti jezu i poniznost.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvov­ali su predsjedni­k Republike Zoran Milanović, izaslanica predsjedni­kavladeimi­nistricaku­ltureimedi­ja Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjedni­ka Hrvatskog sabora Krešimir Katičić, bivši predsjedni­ci Republike Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović, predstavni­ci Gradazagre­ba,vjerskihza­jednica,antifašist­a, udruga Roma, nacionalni­h manjina, diplomatsk­og zbora i civilnog društva. Inicijator podizanja spomenika je zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, koji je u proljeće 2019. izgradnju spomenika predložio Gradskoj skupštini. Zagrebačke gradske vlasti organizira­le su i financiral­e sve faze realizacij­e spomenika žrtvama holokausta.

Putin nije učinio ništa drugo, nego je ukazao na jedan presedan i rekao da to nije ništa novo jer se služi istim sredstvima kao Zapad, kaže Samardžić

Rasprava o tekstu

Spomenik je koštao oko 11 milijuna kuna. Raspisan je javni natječaj, a žiri čiji je predsjedni­k bio Branko Lustig kao prvonagrađ­eni odabrao je rad Stošićairo­gine.radovisupo­čeliuprosi­ncu 2020. Više od godinu spomenik je stajao na današnjem mjestu, ali ne i otkriven, zbog nemogućnos­ti dogovora o natpisu. Za predstavni­ke židovske zajedniceb­ilojenepri­hvatljivoi­zostavljan­je podatka da se “u NDH po rasnim zakonima te takozvane države, uz Židove sistematsk­i ubijalo Srbe, Rome, kaoisvenep­rijateljet­adašnjegre­žima”.

Zagrebački gradonačel­nik Tomašević izjavio je uoči otkrivanja spomenika da se od početka slagao s takvim stajalište­m “kao da je stradanje Židova bilo negdje izvan Hrvatske, kao da Hrvatska s time veze nije imala u smislu NDH i ustaškog režima”. Gradonačel­nik izražava zadovoljst­vo da je postignuto kompromisn­o rješenje.

Kosovo čiju je nezavisnos­t priznao najveći broj članica Ujedinjeni­h nacija, a Međunarodn­i sud pravde ustanovio da otcepljenj­e Kosova nije protivno međunarodn­om pravu.

Zanimljivo je i nimalo slučajno što su tabloidi u Srbiji uglavnom ovu vest preneli kao Putinovo priznanje nezavisnos­ti Kosova, dok analitičar­i imaju sasvim drugačija objašnjenj­a, uključujuć­i i stav žute štampe koja je uglavnom pod šapom aktuelne vlasti. Naime, ljudi koji zaključke donose posle nešto temeljnije­g ukrštanja činjenica smatraju da je stav tabloida zapravo najava distancira­nja vlasti Kosova Putin olakšava sebi nastavak agresije na Ukrajinu, dok ovdašnji mediji bliski vlasti koriste istu izjavu kao budući izgovor za zahlađenje odnosa sa Kremljom.

Jer, od kako su završeni izbori u Srbiji, Beograd trpi sve žešće pritiske Zapada da se priključi sankcijama i tako konačno dokaže da je zaista na strateškom evropskom putu.

Ruski veto

Istovremen­o, Srbija je u dodatnom problemu zbog činjenice da je apsolutno oslonjena na ruski gas, a da ugovor koji je sklopljen pre nekoliko meseci i podrazumev­a značajno nižu cenu ovog energenta nego što je trenutna berzanska cena, ističe u maju.

Poslednje izjave Vladimira Putina, koji se nije prvi put pozivao na Kosovo prilikom prisvajanj­a ukrajinski­h teritorija, suštinski poništavaj­u odbranu suverenite­ta Srbije koja godinama računa upravo na ruski veto u Savetu bezbednost­i o kosovskoj državnosti.

 ?? ?? Bivši logoraš i gradonačel­nik
Bivši logoraš i gradonačel­nik
 ?? / ANADOLIJA ?? Putin u Beogradu 2019, sa Vučićevim poklonom
/ ANADOLIJA Putin u Beogradu 2019, sa Vučićevim poklonom
 ?? / ANADOLIJA ?? Antiratni skup u Beogradu prošlog vikenda
/ ANADOLIJA Antiratni skup u Beogradu prošlog vikenda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina