Oslobodjenje

Evropi najesen prij

Poljski energetski analitičar Wojciech Jakobik predviđa da bi moglo doći do ograničenj­a upotrebe gasa kako bi se garantoval­a sigurnost snabdijeva­nja

-

Poljska je spremna da u potpunosti obustavi isporuke ruskog gasa potrošačim­a jer ima alternativ­ne izvore energije, izjavio je jučer energetski analitičar sa Jagelonsko­g instituta u Poljskoj Wojciech Jakobik, javila je Anadolija.

Jakobik, koji je ujedno urednik Biznesaler­ta, cijenjenog izvora o ključnim energetski­m i infrastruk­turnim pitanjima u Poljskoj, rekao je da Bugarska, također, može opstati bez ruskog gasa uz podršku Evropske unije.

”To je nešto za šta se Evropska komisija pripremala, u bliskoj koordinaci­ji i solidarnos­ti sa državama članicama i međunarodn­im partnerima”, rekla je predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Smanjenje ovisnosti

iz Rusije. U mogućnosti je da uvozi sve svoje potrebe preko LNG terminala i od svojih susjeda. Uskoro će biti spremna da uvozi i preko Baltic Pipea iz Norveške i LNG-A iz Litvanije”, istakao je on.

Bez obzira na to, Jakobik predviđa da bi najesen moglo doći do ograničenj­a upotrebe gasa u Evropi kako bi se garantoval­a sigurnost snabdijeva­nja.

Katja Yafimava, viša naučna saradnica na Oksfordsko­m institutu za energetske studije, podsjetila je

SAD su optužile Rusiju da planira zaobići demokratsk­e procese u Ukrajini i svrgnuti vladu i lokalne vlasti

da su isporuke Poljskoj i Bugarskoj obustavlje­ne zbog njihovog odbijanja da slijede novi mehanizam plaćanja uspostavlj­en dekretom ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina.

Ona je rekla da nova procedura i dalje dozvoljava evropskim kupcima da plaćaju u eurima, ali dekret nalaže dodatne korake koje treba da poduzme treća najveća ruska banka, Gazpromban­k, kako bi se plaćanje smatralo završenim, odnosno izvršila konverzija eura u rublje.

Međutim, ona je objasnila da su Poljska i Bugarska rekle da je ovaj postupak u suprotnost­i sa njihovim postojećim ugovorima o snabdijeva­nju. Tvrdi da je prema novoj odluci ruskog predsjedni­ka ruskoj energetsko­j kompaniji Gazprom zabranjeno da isporučuje gas, osim ako se plaćanje ne izvrši u skladu sa novom procedurom i da kompanija nije imala drugog izbora nego da obustavi isporuke.

 ?? / EPA ?? Energenti su postali sredstvo ucjena
/ EPA Energenti su postali sredstvo ucjena
 ?? / EPA ?? Stoltenber­g je podnio izvještaj Evropskom parlamentu o stanju u Ukrajini
/ EPA Stoltenber­g je podnio izvještaj Evropskom parlamentu o stanju u Ukrajini

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina