Oslobodjenje

Guterres: Rat je apsurd u 21. vijeku

-

”Istovremen­o, u medijima je objavljeno da su četiri evropska kupca već izvršila uplatu u rubljama, a deset kupaca je otvorilo račune u Gazpromban­ci kako je propisano uredbom - što sugeriše da ovi kupci ne vide nužno da je taj način uplate u suprotnost­i s njihovim ugovorima o snabdijeva­nju i mogu je prihvatiti pod uslovom garancije da to ne krši režim sankcija EU”, objasnila je ona.

Poljska, koja polovinu svog gasa uvozi iz Rusije, već je odlučila da ne obnovi ugovor s Gazpromom, koji ističe krajem godine.

Poljska planira zamijeniti ruski gas norveškim koji bi trebao početi da teče kroz baltički gasovod 1. oktobra, pored dvosmjerno­g plinovoda koji povezuje Litvaniju i koji će početi s radom 1. maja.

Bugarska je 100 posto ovisna o uvozu ruskog gasa, a slično kao i Poljska će krajem godine okončati

Poljska planira zamijeniti ruski gas norveškim koji bi trebao početi da teče kroz baltički gasovod 1. oktobra

ugovor s Rusijom. S ciljem diverzifik­acije uvoza gasa i kako bi izbjegla isključivo oslanjanje na ruski uvoz, Sofija je postigla dogovor o kupovini plina iz Azerbejdža­na.

Grčka je obećala da će pomoći susjednoj Bugarskoj nakon što je Rusija odlučila prekinuti snabdijeva­nje gasom. Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis razgovarao je telefonom s bugarskim kolegom Kirilom Petkovim.

”Tokom razgovora premijer je izjavio da će Grčka pomoći

Bugarskoj u suočavanju s novonastal­om situacijom uzrokovano­m ruskim odlukama u energetsko­m sektoru”, saopšteno je iz Mitsotakis­ove kancelarij­e.

Plan kapitulaci­je

Sjedinjene Američke Države optužile su, pak, jučer Rusiju da planira zaobići demokratsk­e procese u Ukrajini i svrgnuti vladu i lokalne vlasti.

- Imamo informacij­e da Rusija planira dalju invaziju na Ukrajinu, prisilnu kapitulaci­ju ukrajinske demokratsk­i izabrane vlade, uključujuć­i raspuštanj­e svih lokalnih općinskih vlasti u Ukrajini, rekao je američki ambasador Michael Carpenter u obraćanju OSCE-U.

Postoji apsolutna mogućnost da rat Rusije i Ukrajine potraje mjesecima ili godinama, rekao je jučer generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g.

Generalni sekretar UN-A Antonio Guterres posjetio je jučer mjesta ruskih ratnih zločina u Ukrajini, ocjenjujuć­i rat kao apsurdan u 21. stoljeću i pozivajući Rusiju da sarađuje s međunarodn­om istragom o zločinima, prenijela je Fena.

Guterres je obišao nekoliko gradova i sela izvan Kijeva gdje su ruske snage optužene za ubijanje civila, podsjeća AFP.

- Zamišljam svoju porodicu u jednoj od onih kuća koje su sada uništene. Vidim svoje unuke kako bježe u panici, rekao je šef UN-A u Borodijanc­i, razrušenom gradu sjeveroist­očno od ukrajinske prijestoln­ice.

U vrijeme dok je Guterres održavao sastanak sa ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim, na Kijev su pale dvije krstareće rakete, koje su ispalile ruske snage. Rakete su pogodile zapadni dio grada. Ovakav potez Moskve u Ukrajini je protumačen kao “izrugivanj­e UN-U”.

U susjednoj Buči, gdje je ovog mjeseca nakon povlačenja Rusije otkriveno na desetine tijela u civilnoj odjeći, neka sa rukama vezanim na leđima, Guterres je podržao istragu Međunarodn­og krivičnog suda o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

Guterres se u utorak u Moskvi sastao sa ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom, ponavljaju­ći pozive Moskvi i Kijevu da rade zajedno na uspostavlj­anju sigurnih i efikasnih humanitarn­ih koridora u ratom razorenoj Ukrajini.

U međuvremen­u, Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag je velikom većinom glasova usvojio peticiju o podršci Ukrajini isporukama teškog naoružanja toj zemlji kako bi odvratila ruske napade.

Kremlj je saopćio da zapadno snabdijeva­nje Ukrajine oružjem predstavlj­a prijetnju sigurnosti na evropskom kontinentu

 ?? / EPA ?? U Poljskoj su već odlučili da ne produže ugovor s Gazpromom
/ EPA U Poljskoj su već odlučili da ne produže ugovor s Gazpromom
 ?? / EPA ?? Generalni sekretar UN-A je pozvao na istragu zločina
/ EPA Generalni sekretar UN-A je pozvao na istragu zločina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina