Oslobodjenje

Zaradili 63 milijarde eura na gorivu

Ruski prihodi od prodaje energenata su znatno porasli od početka rata u Ukrajini

-

Zemlje članice Evropske unije, Kina i druge zemlje u posljednja više od dva mjeseca platile su Rusiji oko 63 milijarde eura za fosilna goriva, pokazuju podaci organizaci­je Centar za istraživan­je energije i čistog zraka (CREA), javila je Anadolija. Prema detaljnom praćenju ruskih isporuka nafte, gasa i uglja, kombinacij­a kontinuira­nog uvoza nafte i gasa i visokih cijena goriva rezultiral­a je da ruski prihodi budu značajno veći u odnosu na prethodne godine.

Njemačka je, sa iznosom od 9,1 milijardu dolara, bila najveći kupac ruske nafte i plina tokom prva dva mjeseca od početka rata u Ukrajini, dok je Italija platila 6,9 milijardi eura. Zbog toga se Njemačka našla na udaru kritika ekoloških aktivista. Kira Vanke, šefica Centra za klimu i vanjsku politiku pri njemačkom Vijeću za vanjske odnose, rekla je da je neprihvatl­jivo da Njemačka nastavlja sa visokim uvozom fosilnih goriva iz zemlje koja je očigledno i više puta prekršila međunarodn­o pravo.

Kina je ostvarila uvoz od ukupno 6,7 milijardi eura, a slijede Nizozemska sa 5,6 milijardi, Turska sa 4,1 milijardu i Francuska sa 3,8 milijardi eura. EU je odgovorna za 71 posto ukupnog prihoda Rusije od nafte, gasa i uglja, plativši oko 44 milijarde eura za ove energente od početka rata u Ukrajini.

Prema riječima Laure Myllyvirti, vodeće analitičar­ke u CREA, izvoz fosilnih goriva je ključni faktor koji omogućava opstanak režima ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina.

”Nastavak uvoza energenata najveći je jaz u sankcijama uvedenim Rusiji. Svi koji kupuju ova fosilna goriva saučesnici su u užasnim kršenjima međunarodn­og prava koje provodi ruska vojska. Pozivamo sve vlade i korporativ­ne kupce ruskih fosilnih goriva da prekinu kupovinu”, dodala je ona.

 ?? / EPA ?? Cijene su skočile u nebesa
/ EPA Cijene su skočile u nebesa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina