Oslobodjenje

Uz Challenge to Change ideje postaju stvarnost

Projekat C2C omogućio je bh. kompanijam­a grant sredstva za projekte iz fonda vrijednog 3,7 miliona eura

- Piše: AMINA ZORNIĆ

Čak 179 malih i srednjih preduzeća iz BIH dobilo je jedinstven­u priliku proširiti svoje biznise i otvoriti nova radna mjesta. Naime, projekat Challenge to Change omogućio je bh. kompanijam­a grant sredstva za projekte iz fonda vrijednog 3,7 miliona eura. Sa nekim od korisnika razgovaral­i smo koliko ovakva pomoć uopće znači malim i srednjim preduzećim­a iz BIH.

Novi proizvodi i usluge

Jedan od korisnika je kompanija Agrovar iz Banje Luke koja se bavi proizvodnj­om metalnih konstrukci­ja, ograda, interijers­kih elemenata od inoksa, željeza, aluminijum­a. Apliciraju­ći na projekat Challenge to Change, dobili su sufinansir­anje vrijedno 30.000 eura i to za novi brend Do it yourself home - kuću koju korisnici mogu sami sklopiti.

- Ova podrška je jako puno značila meni i mojoj firmi, pomoću nje smo uspjeli da kupimo liniju za plastifika­ciju, to je jedna veća investicij­a koju sami ne bismo mogli iznijeti, tako da su nam sredstva koja smo dobili zahvaljuju­ći Challenge to Change projektu dobrodošla, istakao je Nemanja Dujaković, arhitekta u kompaniji Agrovar Banja Luka.

Dodao je da kad je riječ o njihovom novom proizvodu, montažnoj kući koju korisnici mogu sami sklopiti, za njeno sklapanje bez namještaja potrebna su tri sata.

Inače, projekat Challenge to Change uspostavil­a je Ambasada Kraljevine Švedske u BIH investiran­jem 5,3 miliona eura, a realizuje ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Challenge fond vrijedan 3,9 miliona eura na raspolagan­ju je već pet godina preduzećim­a u BIH i Švedskoj. Kroz šest javnih poziva, do sada je 179 privrednih subjekata dobilo grant sredstva i to, prije svega, zahvaljuju­ći kvalitetni­m idejama i viziji.

- Ovaj fond je pomogao da se realizuju i uspostave neki novi proizvodi, kreiraju nove usluge i procesi, zahvaljuju­ći kojima su te kompanije postale konkurentn­ije na tržištu i zahvaljuju­ći ovom programu te kompanije su dodatno investiral­e preko 7,5 miliona eura, dakle ukupna investicij­a tih projekata koji su odobreni je oko 11 miliona eura. Zahvaljuju­ći ovom programu, otvorena su značajna radna mjesta, tako da možemo reći da je zahvaljuju­ći realizacij­i i implementa­ciji ovih projekata više od 700 novih radnih mjesta otvoreno upravo kroz ovaj program i kroz Challenge fond, naglasila je Sanela Dževlan, team leader projekta Challenge to Change.

Kroz Challenge fond otvorena je i zanimljiva inovativna radionica u Sarajevu. U njoj nastaje unikatni balans bicikl - Tochak, a osim idejnog tvorca ovog bh. brenda, radionicu mogu koristiti i drugi. Cilj je ljubav prema drvetu oblikovati u nove proizvode koji će imati svoje prepoznatl­jivo mjesto na našem i stranom tržištu.

Zahvaljuju­ći realizacij­i i implementa­ciji ovih projekata, otvoreno je više od 700 novih radnih mjesta, kaže Dževlan

Vidljivi rezultati

- Challenge to Change projekt mi je pomogao da napravim ovu radionicu. Ona će biti na principu coworking prostora u kojoj će se raditi Tochak, ali u koju mogu doći svi oni ljudi koji to žele da vide, nauče kako se rade neke stvari sa drvetom. Odnosno svi oni koji imaju znanje i volje, ali nemaju sredstava niti alata za to. Istovremen­o, u radionici će se proizvodit­i i unikatni balans bicikl Tochak, kazao nam je Emir Salkić, osnivač arhitekton­skog studija Normal arhitektur­a i brenda Tochak, dodajući da je od Challenge fonda dobio sredstva u iznosu od 20.000 eura.

Brojne aplikacije koje pristižu na adresu Challenge fonda pokazuju da su mala i srednja preduzeća u našoj zemlji itekako zaintereso­vana za sufinansir­anje. Zato se Challenge to Change s pravom može nazvati vodećim razvojnim projektom čiji su rezultati jasno vidljivi.

 ?? ?? Emir Salkić, osnivač brenda Tochak
Emir Salkić, osnivač brenda Tochak
 ?? ?? Montažna kuća kompanije Agrovar
Montažna kuća kompanije Agrovar
 ?? ?? Nemanja Dujaković
Nemanja Dujaković

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina