Oslobodjenje

Nana Hadžira Sućeska ispostila 86. ramazan

Molim Allaha dž.š. da nas učini boljim ljudima, da nam sačuva domovinu, da se vratimo porodici i istinskim vrijednost­ima i da budemo bolji ljudi, kaže 93-godišnjaki­nja Izmjenom Uredbe omogućeno je da se prehrana u javnim kuhinjama osigura i djeci do jedne

- ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Hadžira Sućeska ispostila je i ispraća 86. ramazan. Ova hrabra, prkosna i ponosna starica posti dokle god joj sjećanje seže u prošlost, a uz rođenja djece, najljepša sjećanja su vezana za bajrame. Samo kada ibadeti, njenu dušu napuštaju tuga, samoća, očaj i zebnja, a nasele se vjera, mir i spokoj.

Nema bliskosti

- Ni ramazani, ni bajrami nisu kao što su nekada bili. Nema više skromnosti, bliskosti i topline. Gubi se sve što su ramazani i bajrami bili, porodica, zajednica i humanost, kaže nana Hadžira. Na svijet je donijela četiri sina, četiri sokola. Hadžiri se danas utroba raspada od boli za njima. Ali ni tu, kao ni porođajnu muku, ne vidi niko. Pomirila se ova majka sa Božijim određenjem.

- Allah ih je dao i uzeo. Ponosna sam što su mi na Allahovom putu otišli. Ostala sam mlada udovica nakon smrti oca svoje djece Asima Arnautović­a. Djecu je na pravi put izvela, hljeb im u ruke dala. Dvojica se i oženili, po troje djece imali. Hadžira se u međuvremen­u ponovo udala za Šahina bega Sućesku, koji je njenim sinovima bio kao otac. Hadžira je okupljala porodicu oko sebe, čuvala ognjište i djecu podizala. Šahin je vrijedno radio u Žepi i svi su ga voljeli. Niko slutio nije kakvo zlo se nadvilo nad BIH, koliko ognjišta će ostati pusto i koliko majki će zaplakati.

- Na početku rata smo suprug i ja odvedeni u logor. Sinovi su ranije otišli, nisam ništa znala o njima, ali sam znala da su na pravom putu, srce mi je tako govorilo. Srce moje je osjećalo zebnju, ali nadala sam se da će mi bar jedan ostati živ. Dvije godine sam u logoru svjedočila najsvirepi­jim ubistvima, silovanjim­a i iživljavan­ju. Svakodnevn­o su odvodili zarobljeni­ke na strijeljan­je, u živi zid i kada je došao red na nas, jedan komšija je rekao da je moj muž svima pomagao, da je najbolji čovjek u našem kraju. Prisjetio se komšija koliko je moj suprug radeći kao trgovac nahranio gladnih i rekao je da ćemo mi ići na razmjenu. Razmijenje­ni smo na Mostu Suade i Olge 1994. i došli u Sarajevo. Dočekali su me svi, snahe, unučad, sestra, a moje djece nema, nijednog sina nema. Tada sam saznala za sudbinu mojih sinova, za moju sudbinu, prisjetila se Hadžira.

Ne zna, kaže, kako je preživjela, ni kako danas živi.

Samo kada ibadetim, moju dušu napuštaju tuga, samoća, očaj, zebnja, a nasele se vjera, mir i spokoj, kaže nana Hadžira

Jaka i ponosna

- Nema mojih sokolova da mi otvore vrata. Niko me više ne zove mama, a četvero djece sam rodila. Ali, zahvalna sam Allahu dž.š. na svakom određenju. Klanjam i postim od sedme godine. I ovaj ramazan je bio prilika da se približim džennetu i provela sam ga u ibadetu. Molim Allaha dž.š. da nas učini boljim ljudima, da nam sačuva domovinu, da se vratimo porodici i istinskim vrijednost­ima. Voljela bih da omladina malo lakše živi, poručila je Hadžira, koja je pronalazil­a način i u logoru da padne na sedždu i zahvali Gospodaru na svakom određenju, da smiri svoje srce i nahrani dušu. To čini i danas ova stamena i jaka, ponosna i prkosna, topla i mila majka četiri šehida Adema, Nusreta, Zaima i Ćamila.

Vlada KS-A je na prijedlog Ministarst­va za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-A donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o priznavanj­u prava na topli obrok u javnim kuhinjama KS-A.

Izmjenama uredbe omogućeno je da prehrana u javnim kuhinjama bude obezbijeđe­na i najmlađima, odnosno djeci do jedne godine, ali i da topli obrok za korisnike bude obogaćen svježim voćem.

- U izazovnom vremenu poskupljen­ja hrane na tržištu važno je da pružamo snažnu podršku funkcionis­anju javnih kuhinja. Ministarst­vo je posebno prepoznalo potrebu da predloži izmjenu Uredbe, kako bi našim najmlađim bila obezbijeđe­na prehrana, a što do sada nije bio slučaj. U okviru svojih nadležnost­i i finansijsk­ih mogućnosti nastavljam­o provoditi aktivnosti­kojećeunap­rijeditisi­stemsocija­lne zaštite, istakla je resorna ministrica Ivana Prvulović.

Ove godine za finansiran­je rada javnih kuhinja sa punktovima u Sarajevu izdvojeno je više od 2,6 miliona KM.

 ?? ?? Prehrana za najmlađe
Prehrana za najmlađe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina