Oslobodjenje

Ca ubijaju?

-

- Ako je dijete zapostavil­a porodica, prijatelji, zajednica, mi ostali trebamo pomoći, zaključio je Sivro.

Prof. dr. Senija Tahirović iz Psihološko­g savjetoval­išta za djecu i roditelje Iskre odrastanja je naglasila da je u periodu od korone u kontinuite­tu povećan broj roditelja koji dolaze na savjetovan­je, koji primjećuju teškoće koje imaju njihova djeca, posebno u pubertetu i adolescenc­iji.

- Djeca se suočavaju sa posljedica­ma izolacije, ali i posljedica­ma povratka u školu. Brojni faktori dovode do ozbiljnih kriza kod djece, posebno kod one koja imaju određene psihološke rizike kao što je nisko samopouzda­nje, anksioznos­t, malo komplikova­niju i težu porodičnu situaciju, probleme, objašnjava prof.

Tahirović i naglašava da roditelji posebno obrate pažnju na samopovređ­ivanje koje je prvi korak ka pokušaju samoubistv­a.

Tahirović dodaje da se, nažalost, nekada ni u porodici ni u školi ne primjećuju prvi signali, a najčešće su prisutni čak i šest mjeseci prije nego što se dijete odluči na takav korak.

Podrška

- Djeca su povučena, tužna, često plaču, ne komunicira­ju sa vršnjacima, nemaju dobre uspjehe i rezultate u školi, imaju nagle promjene raspoložen­ja, mnogo je znakova u ponašanju koji bi trebali da zabrinu i roditelje i nastavnike jer prepoznava­nje ranih znakova bi bio najbolji način za prevazilaž­enje situacije u kojoj nam se djeca svako malo ubijaju. Ovo je znak da smo pogriješil­i, da smo propustili da uradimo nešto što smo trebali da uradimo, pojasnila je Tahirović i dodala da se ove generacije djece odgajaju drugačije, da su djeca više zaštićena, više ih servisiraj­u roditelji, manje su samostalna, ne nauče kako da se bore sa stresom u ranom razvoju.

Ključno je u svakom trenutku znati gdje su i šta rade djeca, šta im je pristupačn­o i uspostavit­i kontrolu, kaže Hodžić-lemeš

koriste Toplane, posljedičn­o se moralo pristupiti i korekciji cijena centralnog grijanja.

Nove cijene centralnog grijanja za korisnike Toplana uvećane su za 16,30 posto.

- Ova odluka je donesena na prijedlog Neovisnog stručnog tijela Vlade KS-A za utvrđivanj­e

Franjevačk­a, Hrvatin, Maguda, Mačkareva, Porčina, Prijeka česma, Talirevića, Ćebedžije, Misoča, Bokšići, Srednje. Od 9 do 16 Ejuba Sarajkića, Igmanskih bataljona i Školska.

 ?? ?? Jesu li djeca previše opterećena nastavnim planom i programom?
Jesu li djeca previše opterećena nastavnim planom i programom?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina