Oslobodjenje

Grijanje poskupjelo za 16,30 posto

-

- Ne smijemo ni zanemariti činjenicu da nam djecu danas više odgajaju moderni mediji nego roditelji. Djeca su nam malkice slabija nego što su ranije generacije bile, uz to imamo internet i roditelje koji se malo manje bave djecom, veći je fokus na finansijam­a. Tako dobijemo djecu koja ne mogu da se nose sa ovim situacijam­a, zaključila je prof. dr. Senija Tahirović.

Iz Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A su poručili da svi nosimo odgovornos­t da našoj djeci i mladim ljudima pružimo podršku i budemo uz njih u vremenima odrastanja i velikih izazova.

- Mi ćemo u Ministarst­vu još jače nastaviti da naše nastavnike i zaposlenik­e škola uključujem­o u cjeloživot­no obrazovanj­e kako bi još kompetentn­ije mogli da brinu o dobrobiti učenika. Nakon mnogo godina popunićemo i stručne službe škola psiholozim­a i socijalnim radnicima. Našim roditeljim­a ćemo nastaviti da pružamo programe osnaživanj­a roditeljsk­ih kompetenci­ja. Još jednom iskazujemo izraze suosjećanj­a porodici u boli koja ostaje, naveli su iz ovog ministarst­va.

Vlada KS-A donijela je Odluku o visini tarifnih stavova, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, a koja je u primjeni od 1. aprila ove godine.

Stupanjem na snagu nove odluke Vlade FBIH o davanju saglasnost­i na veleprodaj­nu cijenu prirodnog plina, on je poskupio za 21,7 posto, a s obzirom na to da je to osnovni energent koji validnosti, kalkulacij­e i konačne cijene centralnog grijanja. Računi po novom tarifnom sistemu korisnicim­a usluga Toplana će biti ispostavlj­eni za april, isto kao i korisnicim­a usluga Sarajevoga­sa, saopćili su iz Vlade KS-A.

Podsjećamo, ovo je drugo poskupljen­je grijanja u dva mjeseca. Prvi put cijena je povećana u februaru za 13,2 posto, odnosno za 10 posto jer je razliku u cijeni do kraja marta subvencion­irala Vlada KS-A, za šta je izdvojeno 6,8 miliona KM.

Ne zna se hoće li Vlada KS-A subvencion­irati najnovija poskupljen­ja ili će sav teret ići preko leđa građana. Za sada, kako stvari stoje, izvjesna je druga opcija.

 ?? ?? Građanima će računi za april biti uvećani
Građanima će računi za april biti uvećani

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina