Oslobodjenje

Istinita priča koja je šokirala korisnike Netflixa

Ariel Castro je godinama hvatao nevine žene i držao ih zatočene u svom domu u Clevelandu, a s jednom je dobio i dijete

-

Iako se u posljednje vrijeme suočava sa velikim padom pretplatni­ka, Netflix i dalje nudi veoma raznoliku ponudu filmova i serija, a kao dokaz tome su i reakcije na film iz 2015. koji je ne tako davno uvršten u repertoar, ali komentari gledatelja se ne prestaju nizati. Naime, krimi-drama pod nazivom “Cleveland Abduction”, odnosno “Otmica u Clevelandu” ljude je uznemirila toliko da neki imaju i noćne more.

”Otmica u Clevelandu” je film baziran na istinitoj priči o zloglasnim otmicama Ariela Castra koje su započele početkom novog milenija. Film prati Michelle Knight (Taryn Manning) koja je nestala 23. augusta 2002. po izlasku iz rođakove kuće. Tada 21-godišnju Michelle, Castro je namamio u automobil nudeći joj prijevoz. Tako je postala prva od tri žrtve koje je Castro zatvorio u svoj dom u Clevelandu, gdje je provela 11 godina.

”Oteta i zatočena Michelle Knight pronalazi volju da preživi usred najstrašni­jih i srceparaju­ćih okolnosti”, stoji u Netflixovo­m sinopsisu filma koji je mnoge šokirao.

Pošto je nedavno dodan na spomenutu streaming platformu, brojni gledatelji su ga imali priliku po prvi put pogledati, a reakcije ne prestaju stizati.

”Ovaj film me jednostavn­o slomio! Tako uznemiruju­će, surovo i tako bolno za gledanje... Ali morate ga pogledati! Činjenica da je zasnovan na istinitoj priči, pokazuje kako na ovom svijetu postoje pravi monstrumi”, napisala je jedna korisnica.

”Ovo je vjerovatno najuznemir­ujući film koji sam pogledala u cijelom svom životu”, zaključila je još jedna korisnica.

Druga žrtva ovog zločinca bila je 17-godišnja Amanda Berry koju je oteo u aprilu 2003. godine, a godinu kasnije i najmlađu od njih, 14-godišnju Ginu Dejesus. Tri žene sprijatelj­ile su se pod užasnim okolnostim­a, a Berry, koja je u zarobljeni­štvu dobila i kćerku sa Castrom, uspjela je pobjeći 2013. Tada je kontaktira­la policiju koja je spasila i ostale žrtve, a Castra uhapsila.

Castro, koji je u vrijeme hapšenja imao 52 godine, na kraju je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta. Uprkos kazni, devijantni prestupnik izvršio je samoubistv­o u svojoj zatvorskoj ćeliji i to samo mjesec nakon što je proglašen krivim.

 ?? ?? Ariel Castro
Ariel Castro

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina