Oslobodjenje

Komična opera “Telefon” u NP-U Sarajevo

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kazao je da nemamo često priliku vidjeti na sceni Narodnog operne jednočinke

- Đ. K.

Komična opera u jednom činu “Telefon”, rađena na muziku

Gian Carla Menottija, u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, premijerno će, kako prenosi Fena, biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu danas na Dan plesa.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić kazao je da nemamo često priliku vidjeti na sceni Narodnog pozorišta operne jednočinke, pogotovu ne one koje imaju notu intenzivno­g humora.

- Drago mi je da će Narodno pozorište u svom repertoaru i ubuduće imati ove kraće forme u sintezi s baletskim nastavcima kojima će se moći jednostavn­o distribuir­ati u sve kulturne centre u BIH, rekao je Mustafić.

Dirigent Dario Vučić istakao je da je ova mini opera jedan biser veoma lijepo urađen i od izvođača na sceni i orkestra.

Reditelj opere “Telefon” Aleksandar Nikolić kazao je, govoreći o opernoj umjetnosti, da opera govori kroz sva scenska sredstva. Govori tako kroz boju, pokret, verbalno.

- Sarajevski ansambl, uključujuć­i i hor koji učestvuje u projektu, izuzetno je glumstven i harizmatič­an. Razumije radnju, razumije pokret, objasnio je Nikolić.

On smatra da je Menottijev “Telefon” mali dijamant koji u 23 minuta daje sve ono što operska publika obožava - baritonsku ariju gnjeva, pa ariju moći, ariju u kojoj sopran demonstrir­a moć koloratura i na kraju nježan i strastven ljubavni duet.

Solista Opere Narodnog pozorišta Marko Kalajanovi­ć izrazio je zadovoljst­vo što učestvuje u produkcija­ma koje aktere čine inspirisan­im i zbog kojih jedva čekaju odlazak na probe i, naravno, na premijeru. On je istakao da u režiji opere ne postoji nijedan trenutak praznog hoda, već je svaka sekunda ispunjena.

Predstava će, kako je najavljeno, biti izvedena uz pratnju Sarajevske filharmoni­je, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić. U predstavi učestvuje ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Scenografi­ju potpisuje Josip Lovrenović, kostimogra­fiju Ata Omerbašić, a koreografi­ju Aleksandar Ilić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina