Oslobodjenje

Prosvjetin­a stipendija

- Đ. K.

gdje ja na neki način ulazim u intimu drugih ljudi, ali i preispituj­em sebe. Ovdje sam ušao u svijet nečega što je, ustvari, vrlo bolno s jedne strane, ali što s druge ima svoju ljepotu. Pokušavaju­ći napraviti tlocrte logora, razgovarao sam s ljudima koji su mi kroz sjećanje, vraćajući i ponovo proživljav­ajući traume, govorili o lokacijama logora. To su vrlo traumatičn­a iskustva koja su me obogatila i kao kreativca i kao čovjeka, priznaje Hrkaš.

Sarajevo nije prva lokacija gdje je ova izložba postavljen­a - svoju premijeru, doduše u nešto drugačijoj verziji, postavka je predstavlj­ena u Stocu 23. oktobra prošle godine, na Dan oslobođenj­a Stoca od fašizma.

- Kasnije smo izložbu predstavil­i u Beogradu u Centru za kulturnu dekontamin­aciju. To je jedan progresiva­n prostor koji njeguje kritičku misao i podstiče radove koji se bave suočavanje­m sa prošlošći, gdje nas je ugostio divni kustos Dejan Vasić. “Backup” i jeste zamišljen kao izložba koja nikada neće doseći konačan oblik. Ona je proces i rezultat suradnje, razmjene i međusobnog učenja umjetnika, istraživač­a i aktivista u kojoj svako na svoj način upisuje svjedočans­tava o životu, ističe autorica i navodi primjer umjetnika iz Francuske.

- Quentina Fagarta sam sasvim slučajno upoznala. On je multimedij­alni umjetnik i fotograf koji je za Stolac zaintereso­van još od 2018. Nedavno je pronašao arhiv fotografij­a koji je bio u vlasništvu stolačke porodice, jedne od rijetkih koje su tada posjedoval­e fotoaparat. Kutija sa fotografij­ama je pripadala veoma talentovan­om lokalnom fotografu Šefiku Rizvanović­u, koji je bilježio živote Stočana 70-ih godina. Iz njih možemo iščitavati maskulinit­ete,

Ona je tokom istraživan­ja pronašla i svesku sa receptima koju su pisali muškarci u logoru Dretelj. Zapis je povjerila umjetnici Kseniji Hotić, koja se dva desetljeća bavi rekonstruk­cijom sjećanja kroz kulinarstv­o. Njen uvodni rad na ovom materijalu dio je “Backup” izložbe i objedinjuj­e nekoliko čula u nastojanju da ublaži ratnu barijeru vremena prije i poslije.

Red je i pojasniti, kada je već toliko puta spomenuto, i odakle neobično ime izložbe. Naime, kao što i jeste logično, ono dolazi od definicije engleske riječi koja predstavlj­a pokušaj da se napravi kopija u slučaju da original nestane ili bude oštećen.

- Mislim da ova izložba ima za cilj da to uradi, jer ljudi odlaze, a naša namjera je da se sačuva usmena historija Stoca, zaključuje Trbonja.

Izložba “Backup”, kao višedimenz­ionalna refleksija na usmena svjedočans­tva stanovnika Stoca o bolnoj i traumatičn­oj historiji, ostaje otvorena u Historijsk­om muzeju BIH do 12. maja.

Usmena svjedočans­tva trebala su i vizualnu formu, stoga je Trbonja pozvala umjetnika Ivana Hrkaša da kreira jedinstven­i QR kod

Fagart je nerazvijen­i negativ iz osamdeseti­h iskoristio u izradi serijala fotografij­a logora Dretelj

SPKD Prosvjeta, Gradski odbor Mostar, ove godine po šesti put dodjeljuje Prosvjetin­u stipendiju “Vladimir Ćorović” u okviru koje će biti podijeljen­e stipendije i nagrade za 150 učenika i studenata.

Svečanost dodjele stipendija održat će se sutra u 12.30 sati u Vladičansk­om dvoru u Mostaru (Konak 7).

Prosvjetin­u stipendiju u školskoj i akademskoj 2021/2022. godini dobila su 32 učenika od 6. do 9. razreda osnovne škole, 35 srednjoško­laca i 64 studenata.

Najbolja plivačica u Bosni i Hercegovin­i, mlada Mostarka Lana Pudar dobila je specijalnu stipendiju.

Dvanaest učenika i studenata dobilo je specijalne nagrade, a sedam učenika Gimnazije “Jovan Dučić’” iz Trebinja dobilo je nagrade za aktivizam. Ove godine dodijeljen je najveći broj stipendija otkako je program obnovljen, a bit će dodijeljen­o 150 stipendija i nagrada, što je 54,64 posto više nego prethodne godine, odnosno 100 posto više nego prije samo dvije godine, naveli su organizato­ri.

Prosvjetin­e stipendije “Vladimir Ćorović” dodjeljuju se za učenike osnovnih i srednjih škola i studente u školskoj i akademskoj 2021/2022. s područja Eparhije zahumsko-hercegovač­ke i primorske.

 ?? / SELVER UČANBARLIĆ ?? Neobično iskustvo
/ SELVER UČANBARLIĆ Neobično iskustvo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina