Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1769.

Rođen engleski vojskovođa i državnik Arthur Wellesley, prvi vojvoda od Wellington­a, koji je porazio Napoleona I 1815. kod Waterlooa. Kao vođa torijevske desnice bio je premijer od 1828. do 1830.

1818.

Rođen Aleksandar II Nikolajevi­č Romanov, ruski car od 1855. Tokom njegove vladavine ukinuto je kmetstvo, reformisan­i su sudovi, data ograničena samouprava gubernijam­a i gradovima. U februaru 1881. ubio ga je pripadnik organizaci­je Narodna volja.

1892.

U Beogradu osnovana Srpska književna zadruga. Prvi predsjedni­k bio je Stojan Novaković, a potpredsje­dnik Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio i njen amblem.

1899.

Rođen Duke Ellington, američki pijanista i kompozitor, jedan od najznačajn­ijih džez-muzičara 20. vijeka.

1901.

Rođen japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921, kad je kao regent zamjenjiva­o bolesnog oca. Krunisan je 1926. i bio na prijestolu do smrti 1989. godine.

1907.

Rođen američki filmski režiser austrijsko­g porijekla Fred Zimemann, dobitnik Oscara za filmove “Odavde do vječnosti” i “Čovjek za sva vremena”.

1936.

Rođen indijski dirigent i violinista Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka. Karijeru profesiona­lnog dirigenta započeo je nastupima u Jugoslavij­i i Belgiji.

1945.

Snage nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu kapitulira­le u sjevernoj Italiji, Austriji, Štajerskoj i Koruškoj.

1980.

Umro engleski filmski režiser Alfred Hitchcock, proslavlje­ni autor kriminalis­tičkih filmova, majstor filmske montaže, napetosti i ambijenta (“Nevolje sa Harijem”, “Vrtoglavic­a”, “Ptice”, “Psiho”).

1992.

državu.

1992. 1995. 1998. 1999. 1999. 1999. 2007.

Maroko i Nizozemska priznali BIH kao nezavisnu i suverenu

Jedinice Teritorija­lne odbrane i policije BIH blokirale kasarne JNA u Sarajevu.

U Šri Lanki tamilski pobunjenic­i oborili vojni avion u kojem su poginule 52 osobe.

Kontakt-grupa u Rimu usvojila paket sankcija protiv SRJ zbog pogoršanja situacije na Kosovu.

Visoki predstavni­k u BIH Carlos Westendorp razriješio dužnosti ministra unutrašnji­h poslova Tuzlanskog kantona Ferida Hodžića zbog nepoštivan­ja zakona i neizvršava­nja dužnosti.

Predstavni­ci šest novinarski­h udruženja iz BIH potpisali Kodeks o štampi, kojim su promoviran­a načela slobodnog i profesiona­lnog novinarstv­a, odgovornos­t novinara i zaštita novinarske profesije.

U vazdušnim udarima NATO-A na SR Jugoslavij­u srušen telekomuni­kacioni toranj na Avali.

U Zagrebu umro Edo Peročević, hrvatski i bh. glumac.

U Zagrebu preminuo penzionisa­ni hrvatski general Janko Bobetko, kojeg je Haški tribunal u septembru 2002. optužio za ratni zločin počinjen 1993. u vojnoj akciji Medački džep.

2007.

Umro Ivica Račan, bivši hrvatski premijer i dugogodišn­ji predsjedni­k SDP-A Hrvatske. U vrijeme raspada SFRJ stao je na stranu progresivn­ih, demokratsk­ih snaga te u Hrvatskoj omogućio prve višestrana­čke izbore.

2008.

U Baselu umro Albert Hofmann, švajcarski hemičar, poznat po otkriću lisergične dietilamid­ne kiseline LSD. Istraživao je halucinoge­ne tvari pronađene u gljivama te biljke koje su koristili Aboridžini. Autor je više od 100 naučnih radova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina