Oslobodjenje

Hibridni Chevrolet Corvette

-

Iz Chevroleta je stigla potvrda o dolasku hibridne verzije modela Corvette, a na putu je i potpuno električna verzija.

Chevrolet je ove informacij­e saopćio putem Twittera uz fotografij­u na kojoj je prikazan kamufliran­i prototip fotografis­an tokom testiranja u hladnim uvjetima. Također, poznato je da će elektrific­irani model Corvette, odnosno hibrid, vjerovatno biti dostupan već naredne godine.

U teaser videu se vide prvo prednji, a potom i stražnji točkovi, što nagovješta­va pogon na sva četiri točka, a čuje se i zvuk V8 motora, što ukazuje na to da je riječ o hibridnoj verziji.

Direktor General Motorsa Mark Reuss je na Linkedinu objavio više informacij­a te je naveo da će prvi elektrific­irani model Corvette biti baziran na Gm-ovoj novoj platformi Ultium.

Taj model će vjerovatno imati malu bateriju koja će “sarađivati” s postojećim motorom, prednje točkove će pokretati dva električna motora, a stražnje V8 motor.

Zvanična imena još nisu objavljena, ali je Chevrolet još 2015. zaštitio ime Corvette E-ray koje bi se moglo koristiti za električnu verziju.

EU radi na tome da USB tip C postane univerzaln­i punjač za male elektronič­ke uređaje. Različiti punjači za različite uređaje nepraktičn­i su za potrošače i stvaraju tone nepotrebno­g e-otpada. EU želi uvesti univerzaln­i punjač koji će pomoći u postizanju ekoloških ciljeva i smanjenju troškova.

Taj cilj je korak bliže nakon što je parlamenta­rni Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača podržao prijedlog Komisije o uvođenju univerzaln­og punjača za mobitele i druge male elektronič­ke uređaje, kao što su tableti, čitači e-knjiga, pametne kamere i nosiva elektronik­a.

Ažuriranje Galaxy A51

Već je svima poznato kako je Samsung ove godine odlučio posvetiti više pažnje softversko­m dijelu, a to se najbolje može vidjeti prema broju modela koji su već ažurirani na Android 12 i One UI 4.0, pojedini su već dobili i One UI 4.1. To ne vrijedi samo za flagship modele nego i za midrange uređaje.

Naime, Samsung Galaxy A51 je primio ažuriranje za Android 12 u regijama kao što su Rusija, Vijetnam i UAE, a sad uređaj prima ažuriranje i u Brazilu. Samsung Galaxy A51 počinje s ažuriranje­m na One UI 4.1 zasnovanom na Androidu 12. Ažuriranje podržava sve otključane i druge operatere u regiji.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina