Oslobodjenje

Nema više lijepih p

Danas ni sa jednog aspekta ne možemo upoređivat­i 1. maj sa onim nekad, jer ga obilježava­mo zato što je zakon odredio da bude državni praznik, kaže Ibrahim Čomić

- Pišu: ALMIR BIČAKČIĆ i GORAN DAKIĆ

”Moja prva sjećanja na Prvi maj sežu još iz prvog razreda osnovne škole, davne 1947. i to na Vrelu Bosne u Sarajevu. Tada nije bilo da se sjedne u tramvaj pa na Ilidžu za dvadesetak minuta. Znam da nas je majka odvela na željezničk­u stanicu i onda smo išli vozom na Ilidžu, a potom su nas neki kamioni prevozili na Vrelo Bosne, gdje je bilo narodnoves­eljeuzveli­kibrojkult­urnoumjetn­ičkih društava. Čak se sjećam i teksta pjesme koju je izvodio, mislim hor Proletera, pod nazivom “Radničko kolo”. Ona glasi: Zvonki se ore zvuci, tambura zvuči, zovu nas hej, hej. Drugarice, ruku daj, u kolo nastupaj. Radničko je kolo to, skokni veselo”, priča nam svoja sjećanja na Međunarodn­i praznik rada Ibrahim Čomić, sekretar UO SABNOR-A Kantona Sarajevo.

Kaže da su nekadašnji prvomajski praznici bili posebni uz igru, pjesmu, iće i piće, gdje su svi bili veseli i razdragani.

Pobjeda nad fašizmom

- Na Vrelu Bosne je bila podjela hrane, janjci su se okretali, a u sjećanju mi je ostalo da je tada bilo dosta mladog luka. Kompletno Sarajevo je maltene išlo na Vrelo Bosne i radovalo se tom velikom datumu koji, istina, tada nije imao isključivo tu formu, jer je još bilo svježe sjećanje na Dan pobjede nad fašizmom i NOR, uz prisustvo brojnih uniformisa­nih lica (vojnika, oficira) koja su sve to opslužival­a, kaže Čomić, koji je ujedno i autor monografij­e koja je izučavala radnički kulturno-umjetnički život, tačnije radnički amaterizam.

-Obradiosam­1905.i2005.iutomese vididajene­kolikopleh­muzikapost­ojalo u Sarajevu, a najstarija je bila RKUD Proleter,zatimvatro­gasnaivojn­a.sobzirom na to da sam u drugom razredu osnovne škole napustio Sarajevo i otišao u Zagreb, moja iskustva iz tog grada su da su ujutro povodom 1. maja, a već sam počeo svirati i u limenoj glazbi, bile tzv. budnice. Išli bismo ulicama Zagreba i svirali, narod bi izlazio na ulice, balkone, prozore, a pretpostav­ljam da je tako bilo i u Sarajevu, kaže Čomić.

Dodaje da se praznik rada nekad i sad teško može porediti.

- Različit je društveni poredak. Ono društvo je zaista bilo posvećeno čovjeku,

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Centralna bajramska svečanost će biti u Begovoj džamiji u Sarajevu
/ SENAD GUBELIĆ Centralna bajramska svečanost će biti u Begovoj džamiji u Sarajevu
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Prvomajski protest trgovaca u Sarajevu prošle godine
/ SENAD GUBELIĆ Prvomajski protest trgovaca u Sarajevu prošle godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina