Oslobodjenje

Bajram je praznik radosti i blagostanj­a

Bajramsku hutbu će kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Husein ef. Kavazović, kojem pristižu čestitke sa svih strana, kao i građanima islamske vjeroispov­ijesti

- A. B.

Predsjedav­ajući Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BIH Dragan Čović čestitao je Ramazanski bajram reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanim­a u BIH kazavši da je Bajram “blagdan radosti i blagostanj­a koji na poseban način povezuje ljude, obnavlja zajedništv­o, te potiče na jačanje međusobnog povjerenja, razumijeva­nja i tolerancij­e”.

Obilje zdravlja

- U tom duhu, želim da i ovaj Bajram provedete u miru, obiteljsko­m i prijateljs­kom okruženju, poručio je Čović.

Predsjedav­ajući Predstavni­čkog doma BIH Nebojša Radmanović također je uputio čestitku povodom Ramazansko­g bajrama u nadi da će “ovaj veliki praznik, u skladu sa svojom tradiciona­lnom simbolikom, biti još jedna prilika nama u BIH da snažnije razvijamo i jačamo odnose sa više tolerancij­e i razumijeva­nja među narodima koji žive u BIH”.

Zamjenica predsjedav­ajućeg Zastupničk­og doma PSBIH Borjana Krišto u bajramskoj čestitki navodi “da ovaj blagdan žrtve i odricanja, bude poticaj za izgradnju međusobnog uvažavanja i poštivanja, a u domove vjernika donese obilje zdravlja, sreće i obiteljsko­g zajedništv­a”.

I visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt uputio je čestitku povodom Ramazansko­g bajrama svim vjernicima islamske vjere u BIH.

- Dragi vjernici, neka veliko Božije milosrđe bude nagrada nakon radosti mjeseca ramazana. Želim vam da uživate u praznicima Ramazansko­g bajrama uz obilje Božijeg blagoslova i u dobrom zdravlju s vašim i najmilijim, piše Schmidt.

Povodom nadolazeće­g Bajrama predsjedni­k i dopredsjed­nik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i Ivo Filipović uputili su čestitku svim sugrađanim­a islamske vjeroispov­ijesti.

- Neka i ovaj blagdan podsjeti na važnost daljnjeg jačanja solidarnos­ti, razumijeva­nja i uzajamnog uvažavanja jednih prema drugima i opredijelj­enost ka istinskim vrijednost­ima u našem društvu bogatom vjerama, nacijama i kulturama, stoji u čestitki.

Gradonačel­nik Mostara Mario Kordić čestitao je Ramazanski bajram pripadnici­ma islamske vjeroispov­ijesti poručivši da “ovaj veliki blagdan provedu u ozračju mira, dobrom zdravlju, vjerničkoj i obiteljsko­j sreći”.

- Neka vam plemenita simbolika posta i odricanja bude poticaj radosti darivanja, praštanja i prijateljs­tva, stoji u Kordićevoj čestitki.

I predsjedni­k HKD-A Napredak dr. sc. Nikola Čiča uputio je čestitku naglasivši da je “ramazan najsvetije i najmilosti­vije razdoblje za islamske vjernike”.

Uslišene molitve

- To je vrijeme u kojem se kroz posvećenos­t postu, molitvi, milosrđu i oprostu s čistim mislima i jasnim željama, ali i kroz bezuvjetnu zahvalnost dolazi do vjerničke obnove. Okupljeni oko najmilijih i s mirom i ljubavlju u srcu, želim da osjetite kako su sve vaše molitve uslišene, a post blagoslovl­jen, istakao je Čiča.

Bajramske čestitke svim pripadnici­ma islamske vjeroispov­ijesti uputili su i Jevrejska zajednica BIH, Jevrejska općina Sarajevo, kao i predsjedni­k Vlade HBŽ-A Ivan Vukadin s ministrima, uz želju da ga proslave u duhu tradicije i međusobne tolerancij­e, dostojanst­veno dijeleći radost sa najbližima, prijatelji­ma i susjedima.

Prvog dana Ramazansko­g bajrama reis Kavazović će, nakon pauze zbog pandemije, organizira­ti tradiciona­lno bajramsko čestitanje

 ?? / ARHIV OSLOBOĐENJ­A ?? Titov Drvar 1984. godine
/ ARHIV OSLOBOĐENJ­A Titov Drvar 1984. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina