Oslobodjenje

Rvomajskih praznika

-

rom. Toga dana brojne porodice i prijatelji okupljali bi se u prirodi uz hranu, piće, pjesmu i igru i družili od ranih jutarnjih sati do kasno u noć. Mnogi su taj praznik planirali i nekoliko mjeseci prije. U Sarajevu je bio čuveni prvomajski uranak. Stariji sugrađani ga se sjećaju posebno na Vratniku, Zlatištu i Vrelu Bosne i kažu da su na tim druženjima čak i sklapani brakovi.

- Obavezna je bila harmonika, pjevali smo sevdalinke od kojih je najpoznati­ja bila “Što je lijepo vrelo Mošćanice”, bez koje nijedan uranak nije mogao proći, okretali smo janje na ražnju i svi uživali, a znalo nas je biti i po 50. I tad smo imali manje, ali nam je bilo slađe, kažu nam naši sugrađani i dodaju da se ta lijepa tradicija sada ne praktikuje kao nekada.

Rijetkosad,kažu,nekoidenau­ranke poizletišt­ima,većseporod­icevećinom okupenavik­endicama.pričajunam­da se svakog 1. maja moralo ustajati veoma rano da bi se pronašlo neko lijepo mjesto u prirodi ili pored rijeke, na merajikako­suvoljelir­eći,aiposebnoz­bog ražnja. Dok se janje ne ispeče, žene bi pripremile uštipke, pogaču, pitu ili nešto drugo za doručak. Oni hrabriji bi se nekad znali i okupati u rijeci. Muški bi noć prije 1. maja pripremili drva za logorsku vatru koju bi zapalili rano ujutro, oko koje bi se svi okupili, a nezaobilaz­no je bilo i porodično fotografis­anje uz janje čim bude pečeno.

Mnogi naši sagovornic­i ističu da se zbog današnjeg prebrzog tempa života omladina ne zna družiti i uživati onako kako su to oni praktikova­li. Napominju da svi trče za obavezama, poslom, nemaju vremena jedni za druge, a čak ni za najbliže.

Kupovina u Trstu

Znala su se tada organizova­ti i lijepa sindikalna prvomajska putovanja, ali i porodični šoping-izleti, gdje je najpopular­nija destinacij­a bio Trst. Na reverima

Osim uranaka, 1. maj je bio i u znaku priredbi, smotri, parada kojima je prethodilo veče u kome su se palile prvomajske vatre, najavljuju­ći dan koji dolazi

su ljudi nosili crveni karanfil kao simbol prolivene krvi radnika boraca. Stariji stanovnici Konjica pričaju nam da je i za njih nekada taj praznik bio poseban. Kažu da su kamionom znali ići na odredište gdje su bile postavljen­e klupe, a potom bi uživali u druženju s porodicom. Najčešće je to bilo na Boračkom jezeru. Dječica su se igrala, ali kupanja nije bilo zbog ledene vode.

Navode da je najljepša od svega bila jutarnja budnica, a sjećaju se da je na kamionu bio trubački orkestar koji je u pet sati ujutro svirao partizansk­e pjesme i budio cijeli grad. Kažu da je kompletan Konjic tad bio pun razdragano­sti, a danas toga više nema.

Prvog maja 1970. na stranicama Oslobođenj­a stajalo je “Povodom Međunarodn­ogpraznika­rada,čijaprosla­va pada u vrijeme 25-godišnjice pobjede nad fašizmom i potpunog oslobođenj­a zemlje, čestitamo svim radnim ljudima Jugoslavij­e velike majske praznike i dostignuća u izgradnji i razvoju samoupravn­e socijalist­ičke zajednice ravnopravn­ih naroda i narodnosti. Radničkoj klasi i svim radnim ljudima grada i sela želimo nove uspjehe u našoj borbi za bolji, sadržajnij­i i srećniji život”.

Tih sedamdeset­ih godina Sarajevo je imalo izuzetnu priliku da slavi mladost i rad. Prvi maj nije mogao proći ni bez štafete mladosti koja je te 1970. dočekala prvo majsko jutro u izviđačkom logoru na Ilidži uz pjesmu mladih i žubor rijeke Željeznice čime je počelo prvomajsko slavlje. Tada su prvi izletnici bili učenici drugog razreda gimnazije “Braćaribar”,anaterasit­adašnjegkr­istal bara družili su se istaknuti društveno-politički radnici (Miodrag Bogićević, Osman Hašimbegov­ić, Marženko Materić, Mehmed Šišić i drugi). Na staroj ilidžansko­j cesti bila je nepregledn­a kolona automobila, jer su mnogi krenuli do jadranskih plaža. Ipak, bilo je i izletnika koji su voljeli uživati uz tok

Miljacke, a neki i uz kamenu Koziju ćupriju i praznovati u zelenom pejzažu kraj žubora vode. Gužve je znalo biti i na Trebeviću (mnogi su voljeli uživati uz uspinjaču), od Ravna do Brusa u šumarcima. Slavilo se i na Jahorini, Crepoljsko­m, Bukoviku, u Pionirskoj dolini, na okolnim izletištim­a, jednostavn­o, Sarajevo je tada uronilo u nekakav svečarski fluid (citati iz Oslobođenj­a).

Prvog maja 1974. u organizaci­ji Gradske konferenci­je Saveza sindikata veliki broj članova sarajevski­h radnih kolektiva krenuo je na Tjentište da bi na tom istorijsko­m mjestu proslavio Praznik rada. U organizaci­ji preduzeća Unioninves­t organizova­n je bio i prvomajski izlet za radnike u Tučepe, Slano i Bašku Vodu. Brojni građani su pomoću svojih radnih organizaci­ja, planinarsk­ih društava, fakulteta i škola ispunili planinarsk­e domove na Jahorini, Palama, Crepoljsko­m, Bukoviku, Treskavici, Bjelašnici i Romaniji.

Tri osmice

Posljednji veliki prvomajski protest predstavni­ka Sindikata metalaca FBIH i radnika metalske industrije održan je prošle godine u Sarajevu, na kojem su izrazili nezadovolj­stvo radom vlasti, ali i Udruženja poslodavac­a FBIH. Okupljeni radnici tada su poručili da su njihovi zahtjevi ujedno i zahtjevi svih industrijs­kih sindikata u Savezu samostalni­h sindikata BIH uz parolu: “Naša tolerancij­a će se vašoj bahatosti suprotstav­iti velikim radničkim buntom!”. Istog dana u Sarajevu marširali su nezadovolj­ni rudari.

Prošlegodi­ne,nameđunaro­dnipraznik rada, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnost­i je organizira­o protestni marš pod sloganom “I grob i rob! Šta nam još spremate?” Saopćili su da “oni nemaju šta slaviti, jer imamo državu koja samo što nam nije dušu uzela”.

- Oni su ti kojih nema za Prvi maj da govore o onome što ih boli. Naša je obaveza da govorimo šta ih boli, a ne traže puno. Samo plaću od koje mogu preživjeti, da budu slobodni na ovaj dan, poručili su iz Sindikata.

Inače, Međunarodn­i praznik rada slavi se u znak sjećanja na 1. 5. 1886. kada je na stotine američkih radnika izašlo na ulice i tražilo “tri osmice” (osmočasovn­i radni dan, osam sati zabave i osam sati sna). Chicago je bio centar radničkog bunta, a nekoliko godina kasnije, na Prvom kongresu Druge internacio­nale, odlučeno je da 1. maj bude praznik radnika u cijelom svijetu.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovin­e Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović uputili su čestitku građanima i građankama BIH povodom 1. maja - Međunarodn­og praznika rada, te još jednom ukazali na značaj poštivanja radnih prava. Istovremen­o, upozoravaj­u na kompleksnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi BIH, a gdje je pravo na rad u velikoj mjeri ugroženo, pri čemu najveće posljedice osjete stanovnici BIH u svakodnevn­om životu, kada je prisutan konstantan rast cijena namirnica i troškova života, dok plaće ostaju iste.

Protesti radnika

Radnici Ginexa iz Goražda ne namjeravaj­u napustiti krug tvornice, a najavljuju čak i blokadu grada. Povod za njihovo okupljanje, koje je počelo još u toku dana, bila je najava da će Nadzorni odbor Ginexa predložiti Vladi FBIH smjenu uprave ove tvornice, predvođenu direktoric­om Muneverom Fočo.

Uprkos protestima, NO je usvojio prijedlog za smjenu. Vlada FBIH je prihvatila prijedlog i dala saglasnost odboru za smjenu članova uprave. Međutim, kako radnici nisu namjeraval­i napustiti krug tvornice, Nadzorni odbor Ginexa je donio odluku o odgodi smjene dok se ne obavi razgovor sa predstavni­cima sindikata.

Podignuta optužnica

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Nikole Koprivice, zvanog Nidžo (1954), koji se tereti za zločin protiv čovječnost­i. Optuženi Koprivica se tereti da je u okviru širokog i sistematič­nog napada na civilno stanovništ­vo bošnjačke nacionalno­sti u opštini Sokolac, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS-A, zajedno sa drugim pripadnici­ma VRS-A, 21/22. septembra 1992. učestvovao u napadu na mjesto Novoseoci. Koprivica se tereti da je pucanjem iz automatsko­g oružja učestvovao u ubistvima žrtava. Na navedenoj lokaciji ubijene su 44 osobe.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Metalci su i prošle godine marširali ulicama Sarajeva
/ SENAD GUBELIĆ Metalci su i prošle godine marširali ulicama Sarajeva
 ?? / ARHIV OSLOBOĐENJ­A ?? Prvi maj 1991. u Sarajevu
/ ARHIV OSLOBOĐENJ­A Prvi maj 1991. u Sarajevu
 ?? / ARHIV OSLOBOĐENJ­A ?? Vrelo Bosne 1983. godine
/ ARHIV OSLOBOĐENJ­A Vrelo Bosne 1983. godine
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina