Oslobodjenje

Ponijeli sa sobom

-

U Australiji provodimo Bajram kako i dolikuje, u najljepšem ruhu, a muškarci odlaze na namaz u džamije

poznaje, pa makar bila u kahve findžanu, baklavi u pokušaju, šamiji ili mustri na ćilimu, ima je. I Bosne i Bajrama, ima nas. Ovime ona počinje naš razgovor, a za sebe kaže da u Nizozemsko­j stanuje, a u BIH živi.

- Za Bajram se u Den Haagu okupljamo svi mi muslimani različitih nacija, na bajramskim druženjima, bazarima koje organizuju turska, marokanska i naša udruženja. Jedu se baklave sa svih strana, jutra provode sa porodicom kada pravimo sve što se pravi i u Bosni, ističe

Mrkonjić-gurda, napominjuć­i da tu gdje živi nema proslave Bajrama.

- Ali ga mi sebi organizuje­mo kroz sitnice. Trudim se, što se naročito odnosi na period kad su djeca bila mlađa, da ga zapamte na poseban način - na bajram-namaz odlazimo u našu džamiju u Rotterdamu, pa onda djeci poklonim bajramsku hediju, nešto što su dugo željeli, pa oni svojim prijatelji­ma - Nizozemcim­a, Britancima, strancima pričaju o Bajramu i radostima koje sa njim dolaze, govori Mrkonjić-gurda.

Tokom praznika pozove sve prijatelji­ce iz različitih dijelova svijeta i koje ne slave nužno Bajram da dođu kod nje.

Bajram u Chicagu

Vahidin Kurić je većinu života proveo u Jablanici, a u Chicago je stigao 2015. godine. Danas je pravnik i aktivista humanitarn­e organizaci­je Helping Hearts of B&H.

- Razlika između Bajrama u domovini i ovdje je velika, slično je jutro kada se klanja bajram-namaz na kojem je i ovdje uvijek velika gužva. Ipak, kada prođeš kroz Chicago, ni po čemu ne možeš znati da je taj dan Bajram za razliku od naših bh. gradova, govori Kurić i dodaje da je to za većinu građana Chicaga običan dan.

- Da za nas ne bude tako, potrude se naše porodice koje, kao i kući u Bosni, naprave baklavu, tradiciona­lna bosanska jela i Bajram se obilježi sa porodicama i prijatelji­ma u skromnoj, ali ipak prazničnoj atmosferi, opisuje Kurić.

 ?? ?? Slobodan Ujić: U Lipi su bolji uslovi
Slobodan Ujić: U Lipi su bolji uslovi
 ?? ?? Spremaju se bajramski kolači i u Chicagu
Spremaju se bajramski kolači i u Chicagu
 ?? ?? Vahidin sa suprugom za Bajram
Vahidin sa suprugom za Bajram
 ?? ?? Bajram je velika radost za najmlađe
Bajram je velika radost za najmlađe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina