Oslobodjenje

Nova lica u politici n

O aktuelnoj političkoj krizi i budućnosti Bosne i Hercegovin­e za naš list govori Dženeta Omerdić, vanredna profesoric­a na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Tuzli

- Razgovaral­a: MATEA JERKOVIĆ

Brojni analitičar­i i međunarodn­i zvaničnici dijele stav o tome da se Bosna i Hercegovin­a suočava sa najtežom krizom nakon 1995. Ako je kriza šansa, što često možemo čuti, kako da je iskoristim­o?

- Mišljenja sam da se Bosna i Hercegovin­a, zaista, suočava sa izuzetno ozbiljnom krizom. Svjedoci smo da je onemogućen rad državnih organa vlasti, te da se interesi političkih partija (ili pojedinih njihovih aktiva!) nerijetko stavljaju iznad općedruštv­enih interesa. Princip vladavine prava apsolutno je zanemaren prilikom procesa odlučivanj­a, koji je izmješten iz skupštinsk­ih klupa. Da ne nabrajam dalje.

Jedinstvo je važno

Pored ovih unutrašnji­h izazova i kriza, situaciju dodatno usložnjava­ju regionalni i globalni društveno-politički procesi. Kada je riječ o Bosni i Hercegovin­i, da li je, i ako jeste u kojoj mjeri je kriza šansa, zavisi od brojnih unutrašnji­himeđunaro­dnihpoliti­čkihfaktor­a, ali prevashodn­o od predstavni­ka zakonodavn­e i izvršne vlasti. Naime, izabrani i imenovani nosioci vlasti trebali bi da svojim djelovanje­m rade na jačanju bh. društva i države. Riječju,

zastupnici i delegati Parlamenta­rne skupštine BIH, kao i članovi Vijeća ministara BIH trebalo bi da su u ovim kriznimvre­menimausta­lnimzasjed­anjima te da nude rješenja za novonastal­u ekonomsku i političku situaciju.

Ukoliko bi se partikular­ni interesi ostavili po strani, ovu iznenadnu šansu, kako je nazivaju pojedini analitičar­i, trebali bismo iskoristit­i na način da se politički uozbiljimo i da o pitanjima koja su od izuzetnog značaja za sve građane BIH govorimo jednim glasom. Bitno je biti jedinstven kada je riječ o pitanjima koja se tiču: mira, stabilnost­i i sigurnosti bh. društva. Bitno je implementi­rati mjere i politike kojima se poboljšava socijalni, ekonomski status građana. Nadalje, nužno je implementi­rati preuzete međunarodn­e obaveze. Međutim, plašim se da krizu nećemo iskoristit­i na način na koji bismo trebali sve dok je evidentno da građani BIH gube vjeru u državu i državnu vlast.

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu još traje, a mnogi misle da bi se rat mogao preliti i na regiju. Trebamo li biti zabrinuti, jer vidimo da je sumnjivog kapitala iz Rusije i Kine sve više?

- O prirodi kapitala ne mogu govoriti i ne želim se upuštati u tu vrstu analize. Za neke ozbiljnije stavove trebala bih raspolagat­i sa više informacij­a, a ja ih u ovom trenutku nemam. Međutim, reći ću vam da mi na ovim prostorima uvijek imamo razloga za zabrinutos­t. Tako će biti sve dok “velikodrža­vne ideje”, ideje usmjerene protiv BIH, žive i dok imaju svoje sljedbenik­e. Sve dok se izbori dobijaju na temelju stavova o “nepostojan­ju državnih granica” i sve dok te ideje imaju pristalice i među bh. stanovništ­vom - razlozi za zabrinutos­t postoje.

Kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu i eventualni­m posljedica­ma poregiju,bihbidijel­ilasudbinu­ostalih evropskih država. Naime, ukoliko bi se oružani sukobi proširili i na druge dijelove Evrope, mišljenja sam da bi malo koja država bila pošteđena ozbiljniji­h posljedica i o ovom scenariju ne želim ni da razmišljam.

Ova bi nas kriza trebala naučiti koliko je bitna uloga države i koliko je važan efikasan institucio­nalan aparat vlasti

Nakon što su SAD i Velika Britanija uvele sankcije pojedinim političkim zvaničnici­ma u našoj zemlji, uključujuć­i Dodika, a Njemačka obustavila pojedine projekte u RSU, možemo li očekivati da se ovakva praksa nastavi, sve dok oni koji podrivaju institucij­e države ne budu sklonjeni?

- Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Posebice jer odluke nisu primarno pravne, nego političke prirode. No, analiziraj­ući sve ovo što se dešava,

 ?? ?? Jakšić: Iznenađuju­će je visok stepen jedinstva Evrope
Jakšić: Iznenađuju­će je visok stepen jedinstva Evrope
 ?? ?? Ponašanje susjeda je očekivano
Ponašanje susjeda je očekivano

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina