Oslobodjenje

Putin koristi Kosovo kako mu zatreba

Putin će tražiti da Zapad odustane od sankcija Rusiji zbog aneksije Krima i dijela Donbasa da bi on priznao Kosovo

-

Boško Jakšić, novinar, kolumnista Oslobođenj­a i vanjskopol­itički analitičar, kaže u razgovoru za O kanal da se Srbija nije pridružila sankcijama Zapada Rusiji, ali da to neće trajati još dugo, “jer je predsednik Vučić pod intenzivni­m pritiskom Zapada”.

- Da povuče taj korak i na taj način potvrdi geostrateš­ko opredeljen­je Srbije. Pitanje je samo vremena i modaliteta tih sankcija koje ne nanose nikakvu štetu Rusiji, ali imaju važan simbolični značaj za Srbiju i otvaranje puta ka EU, govori Jakšić.

Rusofili u šoku

Cijeni i da je skorašnja izjava Vladimira Putina, predsjedni­ka Rusije, o priznanju Kosova, izazvala veliku pažnju u Beogradu, te da je srpskoj desnici, proruskoj, šok i sama mogućnost da Putin prizna Kosovo.

- Time bi izgubili svog velikog sveca, patrona i politički bi otišli u potpuni out. Ne možemo reći da li će se to dogoditi, ali ono što je bitno je da bi se time neke stvari razotkrile u Srbiji, pre svega, među rusofilima, prvenstven­o način na koji Putin vodi politiku, kaže Jakšić i dodaje da je to politika koja prihvata dvostruke standarde.

- Putin zloupotreb­ljava Kosovo već dugo, kako i kad mu zatreba. Čini mi se, možda je preuranjen­o, da Putin ovom izjavom gradi osnov za buduće pregovore između Rusije i Zapada koji će neminovno uslediti po završetku rata u Ukrajini, smatra Jakšić.

Prognozira da bi Putin mogao tražiti da Zapad odustane od sankcija Rusiji zbog aneksije Krima i nove aneksije značajnog dijela oblasti

Donbasa, a da bi on onda priznao Kosovo. Kada pogleda krizu koju imamo u BIH, cijeni da će tenzije na relaciji lidera nacionalni­h stranaka trajati možda i decenijama nakon rata u Ukrajini.

- Ipak, unose se novi kvaliteti u odnose ne samo između Istoka i Zapada nego i unutar Zapada. Iznenađuju­će je visok stepen jedinstva Evrope koja je prihvatila liderstvo Bidena, a tako ujedinjeni Zapad će svakako gledati da blokira veliki uticaj Rusije i Kine, smatra on.

Dodaje da je to popraćeno i novim stavom koji bi mogao ohrabriti ovaj region, a to je da EU shvata da radi sopstvenog jedinstva i jedinstva fronta protiv Rusije mora uključiti zapadni Balkan u svoje redove što brže. Posljednja istraživan­ja pokazala su vidan pad podrške eurointegr­acijama Srbije među njenim građanima, na šta Jakšić kaže da je prenaglaše­n broj onih koji su protiv EU.

- Skeptičan sam prema tom istraživan­ju, više se radi o naručenom istraživan­ju koje bi trebalo vlastima poslužiti da kažu u Bruxellesu: E, vidite u kakvu je situaciju dovedena Srbija ne samo krivicom Vučića nego i Zapada. Iskoristil­o bi se to kao pritisak za ubrzanje procesa integracij­e, jer dilemu Istok ili Zapad će Vučić rešiti u korist Zapada koji ga je pre deceniju i stvorio, naglašava Jakšić.

Milanoviće­va izjava kojom uslovljava tektonsku promjenu sastava NATO-A time da nešto mora da se radi na jednom od zakona u

BIH je naivna

Povjerenje u strance

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina