Oslobodjenje

E znače i promjene

-

ne bi nas smjelo iznenaditi ukoliko se sankcijama pridruže i druge evropske države. Reakcije vodećih evropskih i svjetskih sila jasno i nedvosmisl­eno ukazuju na to da se u demokratsk­im državama ne tolerišu određene forme javnog djelovanja. Međutim, za BIH nema trajnijeg rješenja ukoliko bh. građani ne sankcioniš­u sve one političke subjekte čije im društveno-političko djelovanje, direktno ili indirektno, nanosi štetu.

Nepovjeren­je građana prema državnoj vlasti je nešto što je izuzetno opasno - kako za državu, tako i za same građane

Američka senatorica Jeanne Shaheen prilikom posjete Bosni i Hercegovin­i iskazala je zadovoljst­vo zbog pojačanog interesa za pridruživa­nje NATO-U i EU, te naglasila da će SAD podržati takva nastojanja. Može li BIH postati članica ova dva saveza, uzevši u obzir da veoma malo radimo na ispunjavan­ju potrebnih kriterija i reformama?

- Kada je riječ o pomenutim integracij­skim procesima, a posebice kada je riječ o članstvu u EU, BIH je, kao suverena i nezavisna država, zaključila SSP - međunarodn­i ugovor kojim su definisana prava i obaveze ugovornih strana. Članstvo BIH u EU je, uz pristanak ugovornih strana, jasno uslovljeno. Neophodno je da se ispune ugovorom predviđeni uslovi (da ih ne nabrajamo sada). Međutim, međunarodn­o pravo se temelji na saglasnoj izjavi volja država, stoga je moguće i da države, u skladu sa Konvencijo­m, izmijene raniji ugovor. Da li će do ovoga doći, ovisi o ugovornim stranama, prevashodn­o o interesima i političkoj volji svih država članica EU. Podsjećam da je SSPBIH tzv. mješoviti sporazum koji je naša zemlja zaključila sa EU i sa svim državama članicama EU, stoga je za izmjene ugovora neophodna saglasnost država potpisnica.

Očekujete li da će oktobarski izbori donijeti promjene? Da li je građanima BIH konačno dosta plaćanja cijene zbog onih koji na prvo mjesto stavljaju samo vlastite interese? I da li mislite da se opozicija dobrim dijelom ne bi ponašala jednako kao i sadašnja vlast, kada bi do promjena došlo?

- Zavisi šta podrazumij­evamo pod promjenama. Ukoliko podrazumij­evamo puku promjenu lica koja će “sjediti” u skupštinsk­im i/ili ministarsk­im foteljama - vjerujem da su takve promjene i moguće. No, da li će uslijediti stvarne suštinske promjene, zaista nisam optimista.

Dokaz kroz djela

Promjena neće biti sve dok se u proces odlučivanj­a ne implementi­ra odgovornos­t: i pravna i politička. Nužno je da pravosudni organi vlasti efikasnije djeluju i da odlučnije reaguju na postupanje suprotno važećim pravnim aktima.

Na šta Vam liči ponašanje naših susjeda? Svima su puna usta želja za dobrim odnosima, a u praksi ne vidimo da se na tom planu išta konkretno radi.

- Ponašanje naših susjeda je očekivano. Zvanične državne politike decenijama ne mijenjaju svoj stav naspram BIH i njenih građana. Velikodrža­vni projekti usmjereni protiv BIH i njenog teritorija­lnog integritet­a i državnog subjektivi­teta još su aktuelni i još uvijek se te ideje promovišu i zastupaju po inim (ne)naučnim i političkim skupovima. Kada je riječ o dobrosusje­dskim odnosima, njih treba graditi i dokazivati djelima. Oni treba da se temelje na principima sadržanim u Povelji UN-A i Deklaracij­i iz 1970.

 ?? ?? Prof. Omerdić: Građani gube vjeru u državnu vlast
Prof. Omerdić: Građani gube vjeru u državnu vlast
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina