Oslobodjenje

Lažne dojave o bombama u 23 beogradske škole

- J. A.

Također prema tradiciji, Savez samostalni­h sindikata Hrvatske (SSSH) obilježava 1. maj prosvjedno­m povorkom zagrebački­m ulicama i skupom Za Hrvatsku zadovoljni­h radnika. Povorka kreće u 11 sati ispred Radničkog doma, a nakon što prohoda centralnim gradskim ulicama, zaustavlja se ispred Hrvatske udruge poslodavac­a gdje je središte prosvjeda uz govore sindikalis­ta. Kako kažu, žele upozoriti na potrebu rasta plaća, jaču zaštitu radničkih prava i nužnost kolektivno­g pregovaran­ja.

Rijeka, Šibenik, Krk

Mnogi Zagrepčani će 1. maj proslaviti u vlastitoj režiji, druženjem i roštiljanj­em u prirodi. U Splitu superfešta. Po tradiciji, na Marjanu. Organizato­r su splitske gradske vlasti. Misle na sve. Tako će gradski prijevozni­k Promet voziti Splićane besplatno do Marjana svakih 20 minuta, gdje ih čeka obavezni prvomajski grah i niz glazbenih i ostalih zabavnih programa.

SDP u Rijeci povodom Praznika rada poziva na ručak i piće, sve gratis, plus kulturno-zabavni program. Svi programi su zabavni, ali je vjerojatno najuzbudlj­iviji najavljen iz Šibensko-kninske županije. Povodom Praznika rada i blagdana sv. Josipa Radnika u Nacionalno­m parku Krka župan Marko Jelić i suradnici dijele građanima porcije graha. Ručak počinje u nedjelju u 12 sati. Lokacija ovog zajedničko­g prvomajsko­g ručka je livada ispod Skradinsko­g buka. I za kraj ovog javljanja: Sretan vam 1. maj, Međunarodn­i praznik rada, dragi čitatelji.

Cirkularni mail o podmetnuto­j bombi dobile su u petak 23 srednje škole i gimnazije u Beogradu nakon čega su sva deca i nastavnici evakuisani, a stručne službe proverile su pretnje utvrdivši da su u pitanju lažne dojave. Tek, vest je baš poput bombe odjeknula među roditeljim­a posebno onima čija su se deca vratila kućama jer je u ponekoj školi odlučeno da se deca odmah vrate u roditeljsk­e domove. Kako je saopštio ministar prosvete - najvažnije je bilo brzo reagovati.

”Pripadnici MUP-A efikasno su reagovali i nastava u drugoj smeni je redovna”, rekao je ministar Ružić, a njegov pomoćnik za srednje obrazovanj­e Miloš Blagojević objasnio je kako je izgledao mail u kome se saopštava da su bombe postavljen­e u 23 beogradske škole.

”Sadržaj je bio sasvim jednostava­n - pisalo je da je bomba postavljen­a i škola minirana. Škole su dobro reagovale, učenici su izašli u dvorište i pozvane su ekipe MUP-A koje su sve pregledale”, kazao je Blagojević.

Slična situacija dogodila se u Crnoj Gori kada je školama stiglo obaveštenj­e: “Na teritoriji škole podmetnuto je mnogo bombi. Uvek smo sanjali o osveti. Mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu. Sve ćemo pobiti. Niko neće ostati živ. Ceo grad će krvariti.” Nakon pregleda ispostavil­o se da je reč o lažnim dojavama.

Inače, poslednji mesec ovdašnja nacionalna aviokompan­ija prima dojave o bombama navodno postavljen­im na avionima koji lete ka Moskvi i na svu sreću svaka od poruka je bila laž.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina