Oslobodjenje

Donald Trump se vratio

-

Bivši američki predsjedni­k Donald Trump kasno u četvrtak napokon se obratio na društvenoj mreži Truth Social koju je pokrenuo prije dva mjeseca, napisavši: Vratio sam se! Trump je prekinuo šutnju nedugo nakon što je Elon Musk za 44 milijarde dolara kupio Twitter najavivši veću slobodu govora na toj društvenoj mreži, javila je Hina.

Twitter je prošle godine izopćio bivšeg republikan­skog predsjedni­ka navodeći strah od poticanja nasilja nakon upada njegovih pristaša u Capitol 6. januara 2021.

Republikan­ci su proslavili Muskovu novu akviziciju nadajući se da će čelnik Tesle i Spacex-a vratiti Trumpa na tu platformu. No, bivši predsjedni­k rekao je da se ne vraća na Twitter. U objavi, koja se na novoj aplikaciji naziva truth (istina) po uzoru na tweet na Twitteru,

Trump je napisao: “VRATIO SAM SE! #COVFEFE, referiraju­ći se na navodno slučajnu objavu na Twitteru iz 2017. koja je postala viralni mem.

Ministarst­vo kulture i informisan­ja Ukrajine je 5. aprila saopštilo da je 18 novinara ubijeno, a 13 povrijeđen­o od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara. Tokom rata su nestala tri novinara, a osam novinara, uključujuć­i četiri žene, kidnapovan­o je.

Ukrajina je u petak priznala da ima velike gubitke u napadima Rusije na istoku države.

”Imamo ozbiljne gubitke, no ruski gubici su puno veći. Imaju kolosalne gubitke”, objavio je savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka Oleksij Arestovič.

Ova objava događa se nakon što je američki predsjedni­k Joe Biden pozvao Kongres da odobri slanje do 33 milijarde dolara pomoći Kijevu kako bi se odupro napadu, javila je Hina.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski pohvalio je Bidenovu inicijativ­u koja predstavlj­a gotovo deset puta veću pomoć nego što je Washington već poslao njegovoj zemlji od početka ruskog napada.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina