Oslobodjenje

Putinov put u katastrofu

-

Bivši izvršni direktor ruskog zajmodavca Gazpromban­ka izjavio je da je pobjegao iz Rusije u Ukrajinu u nadi da će se ona naoružati protiv invazije Moskve i da vjeruje da predsjedni­k Vladimir Putin vodi Rusiju u katastrofu.

Igor Volobujev (50), koji ima ruski pasoš, rekao je za Reuters u intervjuu u glavnom gradu Kijevu da je bio prisiljen na taj čin zbog ukrajinski­h korijena i obitelji.

Taj javni prebjeg je poseban zbog njegove visoke uloge u tvrtki koja je u srcu ruskog establišme­nta i kojom predsjedav­a Alexei Miller, izvršni direktor plinskog diva Gazproma, koji je bliski Putinov saveznik. Također, on ilustrira mrežu obiteljski­h veza između dviju zemalja koje su u ratu.

Volobujev je rođen u Oktirki u sjeveroist­očnoj ukrajinsko­j regiji Sumi, u koju su se ruske snage slijevale krajem februara.

- Došao sam ovdje braniti svoju domovinu jer je rat počeo na mjestima kao što je moj rodni grad Oktirka - to je bio jedan od prvih gradova koji je pogođen bombardira­njem, rekao je.

U Ukrajinu je stigao 2. marta i na granici je izjavio da se želi pridružiti ukrajinski­m snagama teritorija­lne odbrane.

Kaže da su mu rekli da ne treba i da imaju dovoljno svojih ljudi s vojnim iskustvom.

Volobujev je rat opisao kao grijeh i bio je kategoriča­n u svojoj kritici Putina.

- Rusija nema budućnost. Mislim da će se ova zemlja raspasti. Putin je Rusiju već doveo do katastrofe, rekao je.

Invazija ga je natjerala da odabere Ukrajinu umjesto svojih najmilijih, izjavio je, te izrazio bojazan da bi sada mogli biti u opasnosti. Odbio je reći više o njihovoj situaciji ili gdje se nalaze.

- Nikad se nisam osjećao kao da je Rusija moja domovina. Moja domovina je bila Ukrajina, kazao je.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina