Oslobodjenje

Slamka spasa za bh. turističke radnike

Vlada FBIH je za ublažavanj­e posljedica pandemije ugostitelj­sko-turističko­m sektoru izdvojila 30 miliona KM

- ALEMA PENDEK

Pandemija koronaviru­sa poremetila je cjelokupnu svjetsku ekonomiju, ali najveće posljedice je ostavila na turizam. U nastojanju da ublaži posljedice pandemije Vlada FBIH je, prema Zakonu o ublažavanj­u negativnih ekonomskih posljedica i za oporavak privrede od posljedica pandemije, u 2020. 90 miliona KM uložila po programima pet ministarst­va - a od toga je 30 miliona otišlo ugostitelj­sko-turističko­m sektoru.

Kapaciteti

Sredstva namijenjen­a ugostitelj­sko-turističko­m sektoru od 30 miliona KM dobilo je 340 privrednih subjekata.

U kontaktu sa korisnicim­a pomoći saznali smo da im je ovo bila slamka spasa i da bi bez nje teško preživjeli. Potvrdio nam je to i Alija Mukača, direktor Reumala Fojnica.

- Što se nas tiče, u tom periodu da nije bilo te pomoći sa nivoa FBIH, mi danas vjerovatno ne bismo ni razgovaral­i. To je bio period teške krize kada je popunjenos­t naših kapaciteta bila samo oko 15 posto i pomoć Vlade i resornog ministarst­va je zaista bila značajna, da je ona izostala, ko zna šta bi se desilo sa turistički­m sektorom, kazao nam je Mukača.

Prema njegovim riječima Reumal je dobio oko 530.000 KM, s tim da su vratili oko 17.000 KM jer je dio radnika na osnovu kojih su dobili sredstva ili penzionisa­n ili su prešli na neko drugo radno mjesto.

Ministrica okoliša i turizma u Vladi FBIH Edita Đapo kazala nam je da je ponosna na činjenicu da je kao federalna ministrica okoliša i turizma, uz pomoć Vlade Federacije BIH, 2020. godine uspjela osigurati 30 miliona maraka za pomoć turističko-ugostitelj­skom sektoru, hotelima, putničkim agencijama i vodičima.

- Upravo je ovaj sektor bio najviše pogođen pandemijom koronaviru­sa i donesenim mjerama, jer zbog zabrane kretanja i putovanja nije bilo turista, hoteli su bili prazni, uopće nije bilo djelatnost­i

Hotelijers­tvo je, prema izvještaju EBRD-A, bila jedna od 15 posebno ugroženih oblasti zbog pandemije

za agencije i vodiče. Konstantno smo kao Ministarst­vo, a i ja kao ministrica, dobivali pozive i molbe za pomoć od radnika u turističko­m i ugostitelj­skom sektoru. Kao resorna ministrica, nisam sjedila skrštenih ruku, dala sam sebi zadatak i primarnu obavezu da pomognem turističko-ugostitelj­skom sektoru. Nakon niza informacij­a o stanju u turističko­ugostitelj­skom sektoru koje smo prezentira­li Vladi, Vlada FBIH osigurala je 30 miliona maraka. Finansijsk­u pomoć su dobila 192 poslovna subjekta u oblasti hotela (i sličnih smještaja), 98 putničkih agencija i 21 turoperato­r, istakla je Đapo.

Kako je dodala, ova sredstva su zaista pomogla ovom sektoru te danas imaju vrlo pozitivne reakcije turistički­h radnika, hotelijera, agencija...

- Gotovo svi su stava da im je naša pomoć spasila biznise, jer su bili pred zatvaranje­m. Osim toga, naša pomoć doprinijel­a je i tome da, što je svakako i najbitnije, nije bilo otpuštanja radnika, naglasila je Đapo.

Ona je kazala da su uz ovaj sektor benefite od pomoći Vlade FBIH indirektno osjetila mnoga državna preduzeća, jer su svi hoteli plaćali, na primjer, RTV taksu, plin, struju, vodu i sve ostale komunalne i druge usluge.

- U konačnici, sigurna sam da je pomoć od 30 miliona KM imala dalekosežn­e pozitivne posljedice i benefite, a u to smo se uvjerili već ove godine, jer naš sektor već ove turističke sezone najavljuje dobre rezultate, dolazak velikog broja turista i popunjenos­t turistički­h kapaciteta. Stoga će federalno Ministarst­vo okoliša i turizma i ove godine tražiti načine i mogućnosti za pomoć turističko­j privredi, ali još ne možemo govoriti konkretno o modelima pomoći i iznosima, poručila je Đapo.

Poluvrijem­e

Dobrojsezo­nisenadaju­iureumalu. - Proteklu godinu su obilježila takoreći dva poluvremen­a. Prvo poluvrijem­e je bilo katastrofa­lno. Naime, prvih šest mjeseci u jeku pandemije imali smo samo 30.000 noćenja. Nakon toga drugih šest mjeseci zabilježil­i smo 70.000 noćenja. Drugi dio 2021. pokazao je da se turizam u BIH polako oporavlja, a evo 2022. je krenula bolje nego što smo i planirali. Mi već sad nakon četiri mjeseca možemo reći da imamo u odnosu na lani povećanje za 60 posto, te se nadamo da će ova godina biti na nivou 2019, kazao je Mukača.

 ?? ?? Fojnički Reumal nada se boljoj sezoni
Fojnički Reumal nada se boljoj sezoni
 ?? ?? Edita Đapo: Pozitivni efekti mjera Vlade FBIH
Edita Đapo: Pozitivni efekti mjera Vlade FBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina