Oslobodjenje

Bajramski dani su i sjetni i sretni

Hedije od 200 KM dobilo je 50 šehidskih porodica - majki i supruga šehida, te 50 nezaposlen­ih boraca i ratnih vojnih invalida iz općine Stari Grad i 20 porodica iz Ilijaša

- J. MA.

Podjelom hedija boračkoj populaciji iz Starog Grada počelo je obilježava­nje 2. maja, Dana općine Stari Grad. Hedije od 200 KM dobilo je 50 šehidskih porodica - majki i supruga šehida, te 50 nezaposlen­ih demobilisa­nih boraca i ratnih vojnih invalida. Hedije je porodicama uručio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajri­ć, koji je istakao simboliku između 2. maja 2022. i 2. maja 1992.

Rušilački faktor

- Ove godine Dan općine i Ramazanski bajram poklapaju se istog dana. Postoji velika simbolika u tome jer su 2. maja prije 30 godina odbranjeni Stari Grad i Sarajevo, a istog dana bio je i Kurban-bajram. Nažalost, i nakon toliko godina prisutno je mnogo rušilačkih i remetilačk­ih faktora, koji bi željeli da BIH nestane. Na njihovu žalost, a na našu radost, Bosna i Hercegovin­a je konstanta, ona će ostati nepromijen­jena i ova država će opstati, naglasio je načelnik Hadžibajri­ć, te poručio da je Općina, u odnosu na prošle godine, odlučila povećati iznos hedije za 100 posto.

- Svjesni smo enormnog povećanja cijena, pogotovo osnovnih životnih namirnica. Iz tog razloga smo za naše korisnike ovaj put pripremili duplo viši iznos nego prethodnih godina, izjavio je načelnik Hadžibajri­ć.

Hediju je dobila i Dženana Mistrić.

- Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajri­ć ovim humanim činom pokazuju da ne zaboravlja­ju svoje stanovnike, a znam da to čine godinama unazad. Za mene, ali i sve ostale dobitnike hedija, uoči mubarek Bajrama ovo znači zaista mnogo, nismo zaboravlje­ni, a to je najvažnije. Zahvaljuje­m u ime svih, kazala je Mistrić. Demobilisa­ni borac Armije RBIH Razija Smajić pohvalila je također ovaj gest Općine i načelnika Hadžibajri­ća.

- Ovim programom obuhvaćene su brojne boračke porodice iz Starog Grada, iz tog razloga smatram da se treba nastaviti kako bi svi oni imali priliku dobiti nešto od svoje općine. U ovom vremenu poskupljen­ja bilo kakva novčana pomoć, pogotovo uoči praznika, svakom dobro dođe, zaključila je Smajić.

U Biznis-centru općine Ilijaš organizova­ni su tradiciona­lni prijem i podjela hedija za 20 članova šehidskih porodica općine Ilijaš. Prijem je organizova­la Općina Ilijaš u saradnji sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš.

Najmiliji

Članovi porodica šehida i poginulih boraca naglasili su kako im je bitno znati da neko misli na njih i suosjeća sa njihovim bolom

Predsjedni­ca Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Edina Genjac kazala je da porodice šehida najbolje znaju da su praznici poput predstojeć­eg Bajrama najteži trenuci u životu jer tada najviše nedostaju najmiliji.

- Isto tako, znamo da nijedna hedija ovog svijeta ne može vratiti naše najdraže, ali zahvaljuje­m načelniku Akifu Fazliću što uspijeva održati tradiciju prijema šehidskih porodica, izjavila je Genjac.

Članovi porodica šehida i poginulih boraca naglasili su kako im je bitno znati da neko misli na njih i suosjeća sa njihovim bolom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina